Hrvatska neće obučavati ukrajinske vojnike

Vlada Andreja Plenkovića, koja je zagovarala obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, nije dobila potrebnu dvotrećinsku većinu u Saboru.

Plan je obučiti 15.000 ukrajinskih vojnika u zemljama Evropske unije (EPA)

Hrvatska ipak neće na svom području obučavati ukrajinske vojnike, odlučili su u petak saborski zastupnici jer za tu odluku nije glasala potrebna dvotrećinska većina od 101 zastupnika, javila je Hina.

Nakon dvije sedmice konsultacija, vladajući nisu uspjeli sakupiti potrebnu dvotrećinsku većinu, odnosno 101 glas za donošenje Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Hrvatske u Misiji Evropske unije za vojnu pomoć Ukrajini – EUMAM.

Za misiju je bilo 97 zastupnika Hrvatskog sabora, a 10 protiv, prenosi Hina.

Sudjelovanje Hrvatske u misiji EUMAM uključivalo bi dolazak do stotinu ukrajinskih vojnika na obuku u Hrvatsku, u rotacijama tokom dvije godine.

Protiv obuke i predsjednik Milanović

Dok je Vlada Andreja Plenkovića zagovarala sudjelovanje u misiji,  s time se nije složio predsjednik Zoran Milanović, ujedno vrhovni komandant vojske, koji smatra da ova misija nije u skladu ni s hrvatskim Ustavom, niti s evropskim ugovorom, te je odbio dati prethodnu saglasnost.

Vijeće EU-a usvojilo je 15. novembra odluku o pokretanju EUMAM-a (European Union Military Assistance Mission in support of Ukraine), u sklopu koje se planira obučiti 15.000 ukrajinskih vojnika u zemljama EU-a.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada