NASA: Rover Perseverance pokupio prvi kamen sa Marsa

Planirano je da najnoviji rover Američke svemirske agencije pokupi još 40 uzoraka sa Crvene planete i pošalje ih na Zamlju.

Perseverance je u potrazi za kamenjem na Marsu koje bi moglo sadržavati uzorke potencijalnog prošlog života na toj planeti (EPA)

Najnoviji rover Američke svemirske agencije – NASA odradio je misiju uspješno, tako što je pokupio jedan kamen sa Marsa, koji će biti donijet na Zemlju.

Planirano je da rover pokupi još 40 uzoraka sa Marsa, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Tim koji kontrolira rover Perseverance potvrdio je prošlosedmično uspješno iskopavanje i uzimanje, nakon što je pregledao uzorak kamena.

Fotografija prikazuje uzorak Marsove stijene u epruveti za uzorke nedugo nakon operacije izvlačenja 1. septembra 2021 (EPA)

NASA je željela da bude sigurna da je uzorak na sigurnom unutar titanijske cijevi prije nego što je objavila vijest.

Tokom prvog pokušaja uzimanja uzorka sa Marsa, početkom augusta, došlo je do neočekivanog raspadanja uzorka, pa su kontrolori iz laboratorije NASA-e u Pasadeni tražili čvršći kamen prilikom drugog pokušaja.

Perseverance  je stigao u februaru na Mars u potrazi za kamenjem koje bi moglo sadržavati uzorke koji dokazuju da je nekada bilo života na Crvenoj planeti.

Izvor: Agencije