Optužnica protiv poslanika iz RS-a, opozicionara nazvao ustašom

Iz Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci su potvrdili da su podigli optužnicu protiv Momčila Antonića, koji je poslanik u parlamentu RS-a iz SNSD-a, na čijem je čelu Milorad Dodik.

Ivan Begić jedan je od glasnijih opozicionih političara u bh. entitetu Republika Srpska [Facebook/Ivan Begić - Иван Бегић]

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpsk Momčilo Antonić suočit će se s optužnicom za krivično djelo poticanja na mržnju i nasilje jer je člana opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) Ivana Begića nazvao ustašom, zbog njegovog etničkog porijekla.

Iz Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci u srijedu su potvrdili da su podigli optužnicu protiv Antonića, koji je poslanik u parlamentu RS-a iz SNSD-a, na čijem je čelu član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik.

Begić poznat po oštrim istupima

“Osumnjičeni je 30. januara ove godine na svom profilu na Facebooku objavio sadržaj kojim je pozvao na mržnju usmjerenu prema Ivanu Begiću, zbog njegove nacionalne pripadnosti i porijekla”, piše u saopćenju dostavljenom medijima, objavila je BN televizija iz Bijeljine.

Begić, koji se izjašnjava kao Hrvat, jedan je od najbližih saradnika gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića i dugogodišnji član i aktivist PDP-a, poznat po oštrim javnim istupima u kojima kritizira vlast u RS-u i stranku koju vodi Dodik.

Na meti njegovih kritika tako se našao i Antonić, zbog bahatog ponašanja u javnosti i vožnje skupocjenim automobilom među osiromašenim ljudima.

Poslanik SNSD-a nakon toga je na društvenoj mreži sasuo salvu uvreda na Begićev račun.

SNSD se nije ogradio od Antonića

“Ne znam je li me ovaj Begić mrzi što je Draškov [Staniivuković] kmet tj. irvas, što je niži od mene 50 cm, zbog auta ili samo zato što je ustaša? Ili sve ukupno!? Ja mislim da je sve ukupno, ali ipak ustaška krv je dominantna”, napisao je Antonić na svom Facebook profilu.

Zbog toga ga je Begić tužio, a sve je završilo optužnicom, koju još treba potvrditi banjalučki sud, prenosi Hina.

Begić je, najavljujući podnošenje tužbe, kzao kako je šokiran takvim govorom mržnje te je tražio da se SNSD ogradi od svog člana, ali se to nije dogodilo.

Izvor: Agencije