Grlić Radman: Niko u Evropskoj uniji ne zagovara podjelu BiH

Hrvatska jeste i ostat će odvjetnik Bosne i Hercegovine u strukturama Evropske unije, rekao je tokom posjete Sarajevu hrvatski šef diplomatije.

Hrvatska snažno podržava potrebu izmjene Izbornog zakona BiH, kaže Gordan Grlić Radman (Armin Durgut / PIXSELL)

U strukturama Evropske unije ne postoji nikakva osovina koja bi zagovarala raspad Bosne i Hercegovine, a svi, pa tako i Hrvatska, žele pomoći da se ta zemlja što prije integrira u Uniju, izjavio je u četvrtak ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Na kraju dvodnevne službene posjeta Sarajevu, odvojeno je razgovarao s predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijo te čelnicima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Tu su se pojavili i lideri Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, koji predsjedava Domom naroda bh. Parlamenta, te Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović, koji je u Domu naroda Izetbegovićev zamjenik, prenosi Hina.

Dva entiteta i tri konstitutivna naroda

Nakon razgovora s njima, Grlić Radman novinarima je kazao kako je na dnevnom redu bio i “non paper” kojeg je Hrvatska ranije poslala Vijeću za vanjske poslove EU-a s ciljem ubrzanja evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Razgovorima o tom dokumentu, kako je kazao, dokazano je poštovanje i uvažavanje koje Hrvatska gaji prema Bosni i Hercegovini, jer time želi otvoriti prostor da se “non paper” poboljša, pa tako i rasprava na Vijeću za vanjske poslove EU-a, vjerovatno u maju, učini produktivnijom.

Grlić Radman je istaknuo kako je pozicija Hrvatske u odnosu na Bosnu i Hercegovinu jasna te da u cjelosti uvažava tu zemlju kao državu dva entiteta i tri konstitutivna jednakopravna naroda.

“Snažno smo podržali potrebu izmjene Izbornog zakona [Bosne i Hercegovine] i time ukloniti sve nejednakosti koje postoje”, kazao je on, dodajući kako su i sagovornici sa bh. strane saglasni da se Izborni zakon mora promijeniti i time poboljšati saradnju unutar Bosne i Hercegovine.

‘Hrvatska ostaje odvjetnik BiH u EU’

Na pitanje o tome šta je istina, a što laž u raspravama o tome da neke države EU-a potiču ideju o “mirnom razlazu” u Bosni i Hercegovini, Grlić Radman je kazao kako tako nešto unutar EU-a sigurno ne postoji.

“EU u cijelosti i sve njene države poštuju međunarodno pravo, jednako kao i Hrvatska, što znači cjelovitost i suverenost Bosne i Hercegovine kao države”, rekao je on, dodajući kako su sve druge tvrdnje špekulacije.

Sva politika unutar EU-a, istaknuo je Grlić Radman, fokusirana je na afirmativni pristup Bosni i Hercegovini kakvog sadrži hrvatski “non paper”.

Dodao je kako “Hrvatska jeste i ostat će odvjetnikom Bosne i Hercegovine u strukturama EU-a” te želi da ta zemlja bude jače zastupljena u raspravama unutar tijela Unije.

“Mi tu možemo puno pomoći”, poručio je Grlić Radman.

Sastanak sa zapadnim ambasdorima

Prije razgovora s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti, Grlić Radman se odvojeno sastao s američkim ambasadorom u Bosni i Hercegovini Ericom Nelsonom i šefom Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom.

Obojica su na svojim twitter nalozima potvrdili kako pridaju posebenu pažnju izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine te kako je to bila važna tema o kojoj su razgovarali sa šefom hrvatske diplomatije.

Sattler je podsjetio kako je stav EU-a da mišljenje Evropske komisije iz 2019. godine o reformama koje Bosna i Herceglovina treba provesti otvara put za napredak, kao i za provedbu općih izbora 2022. godine, koji će biti “slobodniji i pošteniji”.

Izvor: Agencije

Povezane

Sva otvorena pitanja među državama treba rješavati u procesu koji ne zalazi u opasne teritorije, a koji se oslanja na zakone i principe Evropske unije.

Published On 13 Apr 2021

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman razgovarao je sa šeficom diplomatije BiH Biserom Turković i o olakšavanje uvjeta za prelaz granice s Hrvatskom za državljane BiH, posebno tokom l

Published On 14 Apr 2021
Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO