Glumica Danijela Štajnfeld optužila Branislava Lečića za silovanje

Glumac i političar Branislav Lečić negirao je sve optužbe i rekao da je spreman da se podvrgne poligrafskom ispitivanju.

Štajnfeld je, opisujući prvi put događaj koji se, kako je navela, odigrao u maju 2012. godine, rekla da je ranije bila uvjerena da joj javnost neće vjerovati (Arhiva)

Glumica Danijela Štajnfeld potvrdila je navode medija da je osoba koja ju je silovala njen kolega Branislav Lečić i dodala da je htjela da izbjegne da otkrije njegovo ime, ali da je “prelilo kap” kada je, kako je navela, nakon slučaja Mike Aleksića, Lečić pozvao učenike škole Aleksića da uđu u njegovu glumačku školu. Lečić je u ponedjeljak negirao sve optužbe protiv njega.

“Mene je silovao moj kolega i dragi prijatelj Branislav Lečić, u maju 2012. godine. Posle četiri dana igrali smo predstavu. Bila sam u šoku. Htela sam odmah da zovem policiju, ali sam razmišljala šta će se desiti. Morate da razumete to stanje”, rekla je Štajnfeld u intervjuu za Insajder.

Štajnfeld je, opisujući prvi put događaj koji se, kako je navela, odigrao u maju 2012. godine, rekla da je ranije bila uvjerena da joj javnost neće vjerovati u situaciji kada je njena riječ protiv Lečićeve.

“Ja sam govorila ‘ne’ neprestano, dok god sam mogla”, rekla je glumica, koja je u petak doputovala u Beograd iz New Yorka kako bi dala izjavu tužilaštvu ovom povodom.

Društvena odgovornost

Ona je dodala da je Lečić, nakon što je više djevojaka optužilo Miroslava Miku Aleksića za zlostavljanje, “smislio da bude veliki aktivista protiv seksualnih zločina”.

“U momentu kada je on pozvao bivše učenike škole Mike Aleksića da uđu u njegovu glumačku školu, to je prelilo kap. Ja sam razumela da to sada više nije pitanje šta će se sa mnom desiti u momentu kada progovorim, ovo je pitanje moje društvene odgovornosti”, rekla je Štajnfeld.

Ona je rekla i da se dvije godine liječila od posttraumatskog stresnog poremećaja, a objasnila je i zašto se srela sa Lečićem nekoliko godina nakon ovog događaja, tačnije 2016.

“Da osvestim javnost koja je logika i razmišljanje naših silovatelja. To nisu monstrumi, stranci, nego su to ljudi koje mi poštujemo. Ja sam htela da se suočim sa svojim silovateljem na način na koji sam ja umela i mogla”, navela je Štajnfeld.

Lečić: Spreman sam da idem na poligraf

Glumac i političar Branislav Lečić izjavio je da je spreman da se podvrgne poligrafskom ispitivanju povodom navoda glumice Danijele Štajnfeld da ju je on silovao.

On je u pisanoj izjavi, dostavljenoj listu Danas, porekao sve optužbe koje mu se stavljaju na teret i pozvao nadležno tužilaštvo da mu se uputi poziv za saslušanje.

“Ja, Branislav Lečić iz Beograda, najodlučnije poričem bilo kakve optužbe koje su na moj račun iznete. Nikada u svom životu nisam počinio niti jedno krivično delo, a kamoli delo silovanja ili bilo koje njemu srodno ili slično delo! Koristim ovu priliku da obavestim kako nadležno tužilastvo, tako i javnost da apsolutno nemam šta da krijem da nemam nameru da napuštam teritoriju Srbije i ovim putem molim nadležno tužilastvo i MUP Republike Srbije da mi se bez odlaganja uputi poziv radi saslušanja. Takođe, pod punom materijalnom i krivičnom odgovornosću spreman sam da se podvrgnem poligrafskom ispitivanju na sva pitanja, uključujući pitanja o razgovoru sa Štajnfeld koji je objavljen u pojedinim medijima“, naveo je Lečić, dodajući da izjavu daje bez „nakljukavanja“ sedativima, bez upotrebe bilo kakvih lekova i bez prethodno predočenih mu pitanja!“.

Izvor: Agencije