Ambasador Ukrajine traži istragu o spornoj ikoni

Vasilij Kirilič kaže da Ukrajina nikada nije dala dopuštenje za izvoz ikone kakvu je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu.

Vasilij Kirilič i Bisera Turković su se usaglasili da je važno rasvijetliti slučaj u vezi s ikonom (FENA/MVPBiH)

Ambasador Ukrajine za Bosnu i Hercegovinu Vasilij Kirilič zatražio je u utorak da ovlaštena tijela vlasti u Bosni i Hercegovini preuzmu ikonu, ranije poklonjenu ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, te da se provede zajednička istraga o njenom porijeklu i konačno razjasni ta afera.

Kirilič, koji Bosnu i Hercegovinu nerezidentno pokriva iz Zagreba, doputovao je u Sarajevo kako bi se sastao s ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković i glavnom tužiteljicom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordanom Tadić te je zatražio da zajednički međuvladin stručni tim utvrdi porijeklo ikone, prenosi Hina.

Kirilič i Turković: Rasvijetliti slučaj

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine saopćilo je kako je ukrajinski ambasador ministricu Turković izvijestio da njegova zemlja nikada nije dala dopuštenje za izvoz ikone kakvu je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u decembru prošle godine poklonio Lavrovu, koji ju je po izbijanju afere vratio.

Kirilič i Turković su se usaglasili da je važno rasvijetliti slučaj u vezi s ikonom, a Kirilič je naglasio kako sporna ikona predstavlja kulturnu vrijednost Ukrajine od državnog značaja.

Ambasador zahtijeva da ikonu preuzmu ovlaštena tijela vlasti u Bosni i Hercegovini te traži da se omogući dolazak ukrajinskih eksperata, koji, bi zajedno s ekspertima iz Bosne i Hercegovine, utvrdili sve okolnosti vezane za ikonu, navodi se u saopćenju nakon sastanka Turković i ukrajinskog ambasadora.

Ministrica Turković je informirala ambasadora o koracima koji su poduzeti nakon note koju je Ambasada Ukrajine uputila Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine te postupanju bosanskohercegovačkog pravosuđa u tom slučaju, prenosi Fena.

Brojne nelogičnosti u vezi s ikonom

S obzirom na to da je situacija opteretila odnose dvije zemlje, ministrica Turković je izrazila nadu da će nadležne institucije u narednom periodu što prije riješiti taj slučaj.

Kirilič se istim povodom sastao i s glavnom tužiteljicom Tadić, jer je bh. Tužiteljstvo ranije otvorilo istragu o okolnostima pod kojima je ikona, poklonjena Lavrovu, dospjela u Bosnu i Hercegovinu.

Kirilič i Tadić razgovorali su o temama za koje su zainteresirane pravosudne institucije Ukrajine, kao i aktivnostima koje Tužilaštvo provodi u predmetu “Ikona”.

Glavna tužiteljica upoznala je ambasadora da je već poduzeto više aktivnosti iz nadležnosti Tužilaštva BiH, te da je potrebno da institucije od kojih je zatražena međunarodna pravna pomoć što prije odgovore na zahtjev, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Ikona na poleđini ima pečat u vosku koji dokazuje da je 20-ih godina prošlog stoljeća registrirana u Ukrajini kao umjetnina.

Kako je ona dospjela u Bosnu i Hercegovinu nikada nije razjašnjeno, a zbog sumnjivih okolnosti koje su s tim povezane, ruski ministar Lavrov vratio ju je ambasadi Bosne i Herceglovine u Moskvi.

U sefu u istočnom Sarajevu?

Bh. ambasador u Rusiji Željko Samardžija potom je ikonu lično donio u Sarajevo, ali je odmah predao Dodikovim saradnicima te ikonu od tada nitko nije vidio.

Ona je navodno pohranjena u jednom sefu u Istočnom Sarajevu.

Dodik je nakon toga ponudio pojašnjenje kako mu je ikonu poklonila osoba “čije ime ne zna”, najavivši kako će stoga spornu umjetninu tom nepoznatom darovatelju i vratiti te od njega zatražiti da pojasni kako je dobio.

Kako će vratiti ikonu nekome čije ime ne zna, Dodik nije pojasnio.

Izvor: Agencije