Ministri vanjskih poslova EU danas o vakcinama za Zapadni Balkan

Razmotrit će se ažuriranje strategije za podjelu vakcina protiv COVID-19 trećim zemljama.

Sastankom Vijeća za vanjske poslove u ponedjeljak predsjedavat će šef diplomatije EU-a Josep Borrell (Arhiva)

Nakon lidera, i ministri vanjskih poslova zemlja članica Evropske unije na današnjem sastanku razmotrit će ažuriranje strategije za podjelu vakcina protiv COVID-19 trećim zemljama, prvenstveno Zapadnim Balkanom i susjedima.

Sastanak Vijeća za vanjske poslove počinje u ponedjeljak 9:00, a predsjedavat će šef diplomatije EU-a Josep Borrell.

Kako je najavljeno u Briselu, prva tačka dnevnog reda bit će Borrellovo predstavljanje strategije EU-a za podjelu vakcina protiv COVID-19 trećim zemljama i drugih napora EU da se osigura ravnopravan i pošten pristup sigurnim vakcinama na globalnom nivou, piše Tanjug.

Ministri će zatim razmijeniti mišljenja o nedavnom hapšenju ruskog opozicionog političara Alekseja Navalnog po povratku u Rusiju 17. januara 2021. godine.

Rasprava o odnosima sa SAD-om

Vijeće će također raspravljati o transatlantskim odnosima, s ciljem budućeg angažovanja s američkom administracijom nakon inauguracije Joea Bidena za 46. američkog predsjednika.

Očekuje se da će ministri pozdraviti odluke koje je novi američki predsjednik donio tokom prvih dana mandata, posebno kada je riječ o povratku SAD-a Pariskom klimatskom sporazumu i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Tema za razmjenu mišljenja bit će i situacija sa migrantima i izbjeglicama u Bosni i Hercegovini, uključujući različite aspekte djelovanja EU-a u rješavanju ove ”neposredne humanitarne situacije”.

Izvor: Agencije