Tegeltija: Vakcine u BiH stižu krajem januara

Zemlje u regiji, poput Srbije i Hrvatske, već su otpočele cijepljenje stanovništva.

Za sve prioritetne grupe vakcine u BiH će biti besplatne, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (Armin Durgut/Pixsell)

Do kraja januara u Bosnu i Hercegovinu će stići prve doze vakcina protiv korona virusa, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, prenijeli su bosanskohercegovački mediji.

Tegeltija je izjavio da je pandemija korona virusa globalno pitanje te da iz tog razloga Bosna i Hercegovna pokušava da budu dio globalnog procesa, prije svega da sarađuje sa Evropskom unijom.

Naručeno 1,23 miliona doza

Od 1.232.000 naručenih doza vakcina za entitet Federaciju BiH je predviđeno 800 hiljada doza, a za Republiku Srpsku 400 hiljada doza vakcina, potvrdio je Tegeltija, navodeći da je riječ o vakcinama koje BiH nabavlja putem COVAX programa, te da se riječ o vakcinama koje je najteže transportovati i skladištiti.

No cijeli program su definisali entiteti i Brčko distrikt, rekao je Tegeltija, navodeći da će se vakcine nabavljati i u okviru EU mehanizma nabavke.

“BiH ima potrebna finansijska sredstva, za sve prioritetne grupe vakcine će biti besplatne”, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH u zemlji je od početka pandemije korona virusom zaražno više od 115,000 osoba, od čega je 4,330 preminulo, na 3,5 miliona stanovnika.

Zemlje u regiji, poput Srbije i Hrvatske, već su otpočele cijepljenje stanovništva.

Izvor: Agencije