Staljinova bista postavljena u ruskom gradu

Staljinova bista otkrivena je dan uoči godišnjice pobjede nad nacističkom Njemačkom (EPA)

Članovi Komunističke partije otkrili su Staljinovu bistu u Lipecku, gradu sa pola miliona stanovnika, pet stotina kilometara južno od Moskve.

Aktivisti za ljudska prava osudili su rehabilitaciju tog diktatora.

Nepoznate osobe su tokom noći poprskale poprsje crvenom bojom koja simbolizira krv, ali nisu mogle spriječiti njegovo otkrivanje.

Bista sovjetskog diktatora je otkrivena dan uoči 70. godišnjice pobjede nad nacističkom Njemačkom, koja se 9. maja slavi u Rusiji.

“Moramo voljeti našu povijest, a ne prezirati je”, rekao je za AFP Nikolaj Razvorotnjov, vođa mjesnih komunista, istaknuvši da gradske vlasti nisu otvoreno zabranile taj potez. “Zaključujemo da je ono što nije zabranjeno, dopušteno”, dodao je Razvorotnjov.

Najveća ruska nevladina organizacija za ljudska prava Memorijal, osudila je sve veći broj inicijativa kojim se slavi Staljin, nazivajući sve spomenike diktatora “velikom uvredom” i pozvala ruske vlasti da ih zabrani.

Izvor: Agencije


Povezane

Diljem Rusije sutra će biti obilježen Dan pobjede nad nacističkom Njemačkom. Središnji događaj je velika vojna parada u Moskvi, kojom Vladimir Putin želi pokazati ruski utjecaj i oružje, dok Zapad šalje poruku da paradu treba ignorirati.  

Published On 08 May 2015

Od zemalja regije na vojnoj paradi u Moskvi biće predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednici Srbije i Makedonije, koji su odbacili kritike pojedinih zemalja Evropske unije zbog odlaska u Rusiju. Srbija će i jedina iz regije imati vojnike koji će učestvovati na paradi uprkos drugačijoj preporuci ministarstva spoljnih poslova te zemlje.      

Published On 08 May 2015

Moskovska vojna parada, koju će zapadni lideri izbjeći, održaće se sutra. Uoči parade u goste ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu stigao je kineski predsjednik Xi Jinping. Istakao je važnost bilateralnih odnosa sa Rusijom, a vojne trupe te zemlje učestvovaće na velikoj paradi u Moskvi.  Više o pripremama za sutrašnju vojnu paradu iz Moskve javlja Stefan Goranović.

Published On 08 May 2015
Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO