Trgovina svetinjama

Potomci čuvenih Krajišnika muku muče da sačuvaju od propadanja kuću u kojoj je svako imao dobrodošlicu (Ustupljeno Al Jazeeri)

Svjedok: Muhamed Mahmutović

Krajiška gostoljubivost je nadaleko poznata. Ko god je boravio u Cazinskoj krajini, prvo čega će se sjetiti je upravo to.

Izraelski muzej holokausta Yad Vashem sjetio se, doduše tek nakon sedamdeset godina, Delvete i Nurije Pozderac iz Cazina i odlučio ih posthumno odlikovati za spašavanje Jevreja u Drugom svjetskom ratu.

On su odlikovani medaljom “Pravednik među narodima” i Poveljom časti. Visoka odlikovanja dodijeljena su im zbog hrabrosti i plemenitosti koju su iskazali spašavajući Jevreje upućene u ustaški koncentracioni logor Jasenovac, saopćeno je iz Ambasade Izraela u Beogradu.

Grupa Jevreja koja je odbjegla iz transporta za Jasenovac, pokucala je na vrata porodice Pozderac u Cazinu, a zahvaljujući njihovoj pomoći, oni su preživjeli nacističku okupaciju Jugoslavije i holokaust, navodi se u saopćenju.

Nastavak politike genocida

Zanimljivost kod ove vijesti je to da je objavljena iz ambasade u Beogradu, iako su Pozderci rodom iz Cazina, ali je još zanimljivije da je nagradu mogao preuzeti njihov unuk, koji se trenutno nalazi u New Yorku na poziciji Generalnog sekretara Ujedinjenih Nacija (UN) dugogodišnji šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Ova, po mnogima veoma važna svjetska ustanova, dobro se obrukala kad su Bošnjaci “zaštićene zone UN iz Srebrenice” predate na milost i nemilost mladićevim koljačima, nad kojima je izvršen genocid.

Da tragedija Bošnjaka bude još veća, na čelo vlasti u Srbiji nakon toga dolazi Vuk Jeremić, koji je nastavio srpsku politiku iz devedesetih i provodio zadnju fazu genocida nad Bošnjacima, a to je njegovo negiranje.

Bolju poziciju za svoje djelovanje vidio je na mjestu generalnog sekretara toga UN-a, odakle misli da će uspjeti spriječiti prijem Kosova u članstvo ove institucije.

Sudbina se poigrala s njim jer kako sad stvari stoje, izgleda da će baš on morati biti taj koji će ozvaničiti prijem Republike Kosovo u Ujedinjene Nacije, jer su ovoj državi prije par dana stigla još dva međunarodna priznanja.

Pitanje je dana kad će to učiniti još koja država i kada će broj zemalja svijeta biti preko polovine koja priznaje Kosovsku nezavisnost i da s time postanu Ujedinjene nacije obavezne da prime novu članicu.

Beograd – ‘metropola mira’

Sa negiranjem genocida u BiH izgleda da mu bolje ide i promocijom Beograda kao metropole mira, jer inače ova medalja ne bi mogla doći u nikakvu vezu sa Beogradom.

Mnogi potomci ovih čuvenih Krajišnika žive još uvijek u Cazinu i muku muče da sačuvaju od propadanja upravo tu kuću u kojoj je svako imao dobrodošlicu, a jedne prilike je u njoj boravio i Josip Broz Tito.

Nije li jadno kako politički poeni ponekad i najplemenitije ljudske geste pretvore u čistu trgovinu?

Zna se da su  Izraelci nenadmašni u trgovini i da su svaku žrtvu holokausta višestruko naplatili.

Pošto je uskoro najavljena aplikacija Palestine za prijem u UN moramo sebi postaviti logično pitanje.

Da li ovo znači da naplaćuju i svaku medalju što je dodijele pravednicima koji su u vrijeme nacizma imali hrabrosti da se usprotive holokaustu i pokušaju spasiti živote nevinih ljudi, bez obzira na to kojem narodu su pripadali i kako su se Bogu molili?

Dodikove veze s Izraelom

Možda su nakon ovoga i jasnije jako dobre veze Milorada Dodika sa Izraelom, odakle njegovu genocidnu tvorevinu ponekad (da li greškom) nazivaju državom, a nakon što je nedavno ugostio “novinare” iz Izraela Bošnjaci su prikazani prijetnjom za svijet, zbog islama u njihovoj matičnoj domovini.

Srbija i Izrael koliko god se razlikovali imaju nešto zajedničko, a to je želja za vlastitim proširivanjem svojih teritorija ubijanjem i protjerivanjem muslimana, pa možda u toj činjenici i leži odgovor na mnoga pitanja koja se naziru u ovom komentaru.

Sasvim je sigurno da Jeremić ne bi nikad dobio ni vize za SAD de je doveo kad u pitanje holokaust, ali kao negator genocida nad Bošnjacima nije nikome smetao, čak ni dezorijentisanim vlastima zemalja islamskog svijeta.

Štoviše, Izraelu je čovjek koji genocid nad muslimanima smatra opravdanim na ovom mjestu sasvim dobrodošao!