Srbija: Nametanje nestručnih vjeroučitelja

Odbor za obrazovanje BNV-a u potpunosti podržava fetvu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (Al Jazeera)

Svjedok: Dr. Mustafa Fetić

Povodom diskriminatorskog, neprofesionalnog i omalovažavajućeg odnosa Ministarstva prosvjete Republike Srbije i Vladine kancelarije za odnose sa vjerskim zajednicama prema islamskoj vjeronauci i vjeroučiteljima, Odbor za obrazovanje Bošnjačkog Nacionalnog Vijeća najoštrije osuđuje ovaj nepravedni i uznemiravajući stav državnih organa koji ima za cilj nametanje nestručnih i nekvalifikovanih kadrova za izvođenje vjeronauke, a koje oni nazivaju “vjeroučitelji”, te skidanje sa liste Mešihata Islamske zajednice u Srbiji autentičnih i kompetentnih vjeroučitelja. 

Uvjereni smo da ovakvom politikom pritisaka i ucjena neminovno počinje urušavanje obrazovnog sistema i općeljudskih vrijednosti, a kriterijumi stručnosti, znanja i kompetentnosti se svjesno zamjenjuju nivoom lojalnosti i poltronskog odnosa prema vladajućem beogradskom režimu.

Zdrav i profesionalan odgojno-obrazovni sistem, a posebno vjeronauka, edukuju našu djecu da se bore protiv ovakvih i sličnih društvenih devijacija, a ne da budu žrtve manipulatorskih stranačko-političkih hirova.

Stoga, Odbor za obrazovanje BNV-a, a sigurni smo i cijeli bošnjački narod, roditelji i njihova djeca u potpunosti podržavaju fetvu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji kojom se bojkotuje planirani nametnuti sistem izvođenja vjeronauke, te organizovanje alternativnog nastavnog procesa vjeronauke u džamijama, a koju će izvoditi kvalifikovani vjeroučitelji Islamske zajednice u Srbiji.

Uvjereni da će pravedna borba Bošnjaka za njihova vjerska, nacionalna i općeljudska prava uroditi plodom, apelujemo na jedinstvo i podršku bošnjačkog korpusa.