Catherine Ashton traži dodatne fondove

Izvještaj Catherine Ashton izazvao je nezadovoljstvo u Velikoj Britaniji. (EPA)
Izvještaj Catherine Ashton izazvao je nezadovoljstvo u Velikoj Britaniji. (EPA)

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton primorana je tražiti dodatne fondove za evropsku diplomatsku službu (EEAS) uprkos mjerama štednje širom evropskog bloka, piše britanski dnevnik “Dayli Telegraph”.

Catherine Ashton, koja je najplaćenija političarka u zapadnom svijetu, izazvala je nezadovoljstvo nacionalnih vlada u evropskom bloku zbog slabih rezultata na funkciji šefa evropske diplomatije.

Njeni zahtjevi za dodatnih 26 miliona eura u fondovima za ovu godinu izazivaju kritike, jer je time prekršila obećanje da će uspostaviti evropsku diplomatsku službu “neutralnu od budžeta”, prenosi Srna.

Britanski dnevnik navodi da je izvještaj Catherine Ashton, koji je objavljen dan ranije, izazvao nezadovoljstvo u Velikoj Britaniji, koja je već izvršila duboke rezove u svom Foreign Officeu, i da je ona time u potpunosti odbacila svoje obećanje da će diplomatska služba biti finansirana iz postojećeg budžeta te da neće upućivati zahtjeve za nova sredstva.

Izvor: Agencije


Povezane

Stopa nezaposlenosti je u 17-članoj eurozoni u novembru već drugi mjesec zaredom bila na rekordnom nivou od 10,3 posto, pokazali su zvanični podaci.

06 Jan 2012

Grupa poslanika Evropskog parlamenta podržala preporuke Evropske komisije o narednim koracima u integraciji država zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

02 Dec 2011
Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO