Gorbačov traži nove izbore

Nakon izbora u Rusiji uhapšeno je 550 demonstranata (EPA)

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov zatražio je da se parlamentarni izbori u Rusiji ponove zbog namještanja, dok je opozicija najavila nove demonstracije uprkos masovnim hapšenjima.

Policija u opremi za razbijanje nereda u utorak je privela 550 demonstranata, ali je opozicija putem interneta objavila planove za proteste ovog vikenda.

Gorbačov je izjavio da se rezultati nedjeljnih izbora trebaju poništiti te da se trebaju održati novi izbori, zbog “falsificiranja i namještanja”, prenijela je ruska agencija Interfax.

Opozicija je putem interneta objavila planove za proteste ovog vikenda.

“Rezultati nisu odraz volje naroda”, kazao je bivši predsjednik Sovjetskog saveza, koji se raspao prije dvije decenije.

“Stoga mislim da oni [ruski lideri] samo mogu donijeti jednu odluku – poništiti rezultate izbora i održati nove”, dodao je.

Diplomatski sukob

Jedinstvena Rusija Vladimira Putina pobijedila je na izborima sa znatno umanjenom većinom.

Osvojila je samo oko polovine glasova, a njena parlamentarna većina smanjena je na 13 zastupničkih mjesta, što je najveće izborno iznenađenje u 12 godina Putinove vlasti.


Konstantin Kosačev [EPA]

Opozicija tvrdi da bi vladajuća stranka ostvarila još slabiji rezultat na slobodnim izborima.

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da izbori nisu bili ni slobodni, ni fer.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da su ovi komentari “neprihvatljivi”, dok je predstavnik Dume Konstantin Kosačev kazao da su istrgnuti iz “najtamnijih stranica skore historije rusko-američkih odnosa”.

Ruski predsjednik Dmitri Medvedev je izjavio da ruski politički sistem nije “stvar” zapadnjaka, nakon što su posmatrači OSCE-a kritizirali preveliku bliskost između ruske države i Jedinstvene Rusije.

Izvori: Agencije


Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO