Eurozonu očekuje ‘sumorna’ zima

Na samitu EU je 26 od 27 članica eurobloka podržalo nova fiskalna pravila (EPA)

Prema podacima revizorske agencije  Ernst & Young, eurozona se suočava sa “sumornom” zimom.

Agencija navodi da će u prvoj polovini iduće godine biti “blaga” recesija, što će dovesti do ekonomskog rasta od samo 0,1 posto za cijelu 2012. godinu.

Ernst & Young također navodi da će stopa nezaposlenosti u eurozoni do 2015. godine najvjerovatnije pasti ispod 10 posto, prenosi Srna.

U srijedu je euro po prvi put od januara pao na iznos niži od 1,30 dolara.

Prema predviđanjima agencije, rast eurozone će se tokom 2013. godine popraviti na između 1,5 i 2 posto.

Prošle sedmice je 26 od 27 članica eurobloka podržalo nova fiskalna pravila radi usklađivanja nacionalnih budžeta, dok je iz sporazuma izostala samo Velika Britanija.

Međutim, mnogi strahuju da sporazum neće biti dovoljan za sprečavanje da još neke od članica zatraže finansijsku pomoć.

U srijedu je euro po prvi put od januara pao na iznos niži od 1,30 dolara.

Korak u pravom smjeru

“Reforme dogovorene na samitu Evropske unije (EU) održanom 9. decembra bio je korak u pravom smjeru i sve ukazuje na to da je odgovor tržišta bio ‘blago’ pozitivan. Međutim, investitori su i dalje zabrinuti zbog posvećenosti i sposobnosti vlada eurozone da brzo provedu reforme.


Zlato ispod 1.600 dolara za uncu [EPA]

Nesigurnost koja visi iznad eurozone može samo utjecati na pad entuzijazma evropskih kompanija za dugoročno investiranje i odluke o zapošljavanju”, rekao je partner Ernst & Younga za Evropu, Bliski istok, Indiju i Afriku Mark Otty.

Cijene zlata su na zatvaranju evropskih berzi u srijedu strmoglavo pale reagirajući na naglo jačanje dolara u odnosu na euro.

Kotacije zlata za isporuke u februaru su u trgovanju na Njujorškoj berzi Comex opale 5,14 posto, na 1.577,00 dolara za finu uncu (31,1 gram), i našle se ispod psihološke granice od 1.600 dolara za uncu, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Kurs dolara prema korpi šest valuta zemalja, osnovnih trgovinskih partnera SAD-a, porastao je 0,31 posto, na 80,56 poena.

Do jačanja dolara došlo je poslije objavljivanja statističkih podataka iz SAD-a i izostalih signala američke Uprave federalnih rezervi (FED) o novoj stimulaciji najveće svjetske ekonomije.

Pritisak na kotacije zlata izvršili su pozitivni makroekonomski pokazatelji.

Izvor: Agencije