Eurozona potonula u recesiju

IIF smatra da se situacija u eurozoni ozbiljno pogoršava u posljednjih mjesec dana (EPA)

Eurozona je potonula u recesiju, objavio je Institut za međunarodne finansije (IIF), vodeća međunarodna bankarska organizacija sa sjedištem u Washingtonu.

IFF navodi da se stanje u 17-članoj zoni primjene jedinstvene evropske valute naglo pogoršava.

“Situacija u eurozoni ozbiljno se pogoršava u posljednjih mjesec dana. Privreda je kliznula u stanje za koje smatramo da se može nazvati recesijom i da će samo povećati budžetske manjke i dodatno oslabiti kvalitet imovine banaka”, stav je IIF-a.

IFF ukazuje da su dolazeći ekonomski podaci za tek završeno treće tromjesečje i za početak četvrtog slabiji nego što se očekivalo.

Ekonomisti IIF-a istakli su porast nezaposlenosti u Njemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, te usporavanje industrijske proizvodnje u eurozoni.

Oni predviđaju smanjenje bruto društvenog proizvoda (BDP) eurozone u četvrtom tromjesečju 2 posto u odnosu na isto tromjesečje godinu prije, kao i isti tempo pada u prva tri mjeseca iduće godine.

Za cijelu 2012. godinu očekuje se smanjenje BDP-a 1 posto u odnosu na ovu godinu, objavio je IIF, koji predstavlja više od 450 banaka i finansijskih institucija u više od 70 zemalja.

Ugrožen ostatak svijeta

Slabost u eurozoni može se preliti na ostatak svijeta kroz brojne kanale, a jedan od najdirektnijih i najsnažnijih je bankarski sektor.
Eurozona vjerovatno neće preživjeti dužničku krizu u sadašnjem obliku, smatra većina vodećih ekonomista i bivših zakonodavaca koje je anketirao Reuters.

U anketi, koja je provedena tokom prethodnih deset dana, 14 od 20 istaknutih akademika, bivših zakonodavaca i nezavisnih stručnjaka složilo se da će oblik eurozone biti promijenjen.

Novo “jezgro” eurozone s manje članica kao moguće rješenje podržalo je deset ekonomista, od kojih je sedam reklo da bi Grčka trebala biti isključena iz njega.

Šest stručnjaka je mišljenja da će zona eura preživjeti u sadašnjem obliku, iako evropski lideri tek trebaju dogovoriti mjere za rješavanje dužničke krize koja guši investiranje u Italiji i Španiji, po veličini trećoj i četvrtoj privredi eurozone, čije spasavanje Evropa ne može priuštiti.

“Eurozona može i treba preživjeti, ali neće preživjeti putem kojim se kreće”, rekao je direktor instituta Zemlja na univerzitetu Columbia u New Yorku Goeffrey Sax.

Izvor: Agencije