Odgođeno glasanje o novoj rezoluciji o Gazi

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u ponedjeljak treba da glasa o rezoluciji kojom se zahtijeva humanitarni prekid vatre u Gazi tokom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana.

Prethodno su Rusija i Kina stavili veto na rezoluciju koju su predložile Sjedinjene Američke Države (REUTERS/Mike Segar)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) u ponedjeljak treba da glasa o rezoluciji kojom se zahtijeva humanitarni prekid vatre u Gazi tokom muslimanskog svetog mjeseca ramazana, nakon što je glasanje prethodno bilo zakazano za subotu.

Međutim, Sjedinjene Američke Države (SAD) upozorile su da bi ta mjera mogla naštetiti pregovorima o zaustavljanju neprijateljstava između Izraela i Hamasa, prenosi Anadolija.

U rezoluciji se zahtijeva hitan prekid vatre u vrijeme mjeseca Ramazan, što kasnije treba da dovede do trajnog i održivog prekida neprijateljstava, kao i trenutno i bezuvjetno oslobađanje svih talaca, a naglašava se hitna potreba da se poveća isporuka humanitarne pomoći u Pojas Gaze, prenio je FoNet BBC.

Reklama

Nacrt rezolucije podnijeli su Alžir, Malta, Mozambik, Gvajana, Slovenija, Sijera Leone i Švicarska.

Prethodno su Rusija i Kina stavili veto na rezoluciju koju su predložile Sjedinjene Američke Države.

Arapska grupa od 22 zemlje u UN-u izdala je saopćenje u petak navečer u kojem apelira na svih 15 članova Vijeća da “djeluju jedinstvo i hitno” i glasaju za rezoluciju “kako bi zaustavili krvoproliće, sačuvali ljudske živote i spriječili daljnju ljudsku patnju i uništenje”.

Reklama

“Davno je prošlo vrijeme za prekid vatre”, rekla je Arapska grupa.

Očekuje se da će Vijeće glasati o rezoluciji u ponedjeljak ujutro. Glasanje je ranije bilo zakazano za subotu ujutro, ali je odgođeno rano u subotu, rekao je diplomata UN-a.

Vijeće sigurnosti UN-a je nakon 7. oktobra, kada su počeli izraelski napadi na Gazu, usvojilo dvije rezolucije o pogoršanju humanitarne situacije u Gazi, ali nijedna nije pozvala na prekid vatre.

Reklama

Washington je dosad blokirao tri nacrta rezolucija koje su pozivale na prekid vatre. Washington se pravdao time da bi one mogle ugroziti pregovore o primirju. SAD želi da bilo kakva inicijativa Vijeća prema primirju bude povezana s oslobađanjem talaca koje je Hamas zatočio u Gazi.

SAD historijski štiti Izrael u UN-u, no nedavno je dva puta ostao suzdržan, omogućivši Vijeću da usvoji rezolucije o povećanju humanitarne pomoći i o dužim pauzama u borbama.

Najmanje 32.070 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od oktobra.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i preduzme mjere kako bi se osiguralo dostavljanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Neprijateljstva se, međutim, nastavljaju nesmanjenom žestinom, a isporuke pomoći i dalje su nedovoljne za rješavanje humanitarne katastrofe.

Izvor: Agencije