Poljska vojska nudi ljetne kampove kao alternativu sezonskom poslu

Muškarci i žene od 18 do 35 godina koji imaju poljsko državljanstvo mogu se prijaviti na osnovnu vojnu obuku od 27 dana u jednoj od 70 vojnih baza, za šta će dobiti platu od 1.520 dolara.

Ponuda je dio proširenja jednodnevnih građanskih kurseva koji se organiziraju od 2022. pod nazivom 'Treniraj s vojskom' i vrlo su popularni (REUTERS/Kuba Stezycki)

Poljska vojska proširuje program dobrovoljnog vojnog osposobljavanja građana i uvodi ljetne kampove, nastojeći regrutirati honorarne vojnike u neizvjesnim vremenima nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Ovog se ljeta prvi put pokreće program pod nazivom “Odmor s vojskom”, objavilo je u četvrtak Ministarstvo odbrane, prenosi Hina.

Muškarci i žene od 18 do 35 godina koji imaju poljsko državljanstvo mogu se prijaviti na osnovnu vojnu obuku od 27 dana u jednoj od 70 vojnih baza, za šta će dobiti platu od 1.520 dolara.

Ponuda je prvenstveno namijenjena maturantima, ali i studentima te osobama u potrazi za poslom u vrijeme praznika, stoji u objavi Ministarstva, u kojoj se dodaje da “vojna služba može postati alternativa nekom sezonskom poslu”.

Vojna obuka

Obuka će se sastojati od vježbe gađanja, orijentacije na terenu, vježbe bliske borbe, rukovanja radiotehnikom i vojnim vozilima.

Građani koji završe program mogu odlučiti hoće li postati profesionalni ili rezervni vojnici ili pripadnici dobrovoljnih jedinica nacionalne sigurnosti.

Ponuda je dio proširenja jednodnevnih građanskih kurseva koji se organiziraju od 2022. pod nazivom “Treniraj s vojskom” i vrlo su popularni.

Poljska je jedan od najvažnijih vojnih sponzora Ukrajine i masovno se naoružava.

U predstojećim će se godinama poljska vojska znatno povećati. Prema podacima Ministarstva odbrane, u poljskim oružanim snagama je trenutno 191.500 muškaraca i žena, broj koji bi trebao porasti na 300.000.

Izvor: Agencije