Izrael najavio rekordnu zapljenu zemljišta na Zapadnoj obali

Riječ je o najvećoj zapljeni palestinske zemlje od sklapanja mirovnih sporazuma iz Osla 1993.

Izraelsko naseljavanje Zapadne obale, uključujući anektirani istočni Jerusalem, smatra se nezakonitim po međunarodnom pravu, podsjeća redovno UN (REUTERS/Ronen Zvulun)

Izraelska vlada najavila je u petak zapljenu 800 hektara zemljišta u dolini rijeke Jordana na okupiranoj Zapadnoj obali, na dan kada u posjeti Izraelu boravi američki državni sekretar Anthony Blinken.

Po izraelskoj organizaciji protiv jevrejskog naseljavanja palestinskih područja Mir sada, riječ je o najvećoj zapljeni palestinske zemlje od sklapanja mirovnih sporazuma iz Osla 1993, prenosi Hina agenciju AFP.

Zapljenu zemlje najavio je krajnje desni ministar finansija Bezalel Smotrich, saopćilo je njegovo ministarstvo.

Riječ je o “novoj spektakularnoj i važnoj mjeri za jevrejsko naseljavanje Zapadne obale”, po saopćenju.

Nezakonito naseljavanje

Izraelsko naseljavanje Zapadne obale, uključujući anektirani istočni Jerusalem, smatra se nezakonitim po međunarodnom pravu, podsjeća redovno UN, koji to smatra jednom od glavnih zapreka konačnom miru između Izraela i Palestinaca.

Nevladina organizacija Mir sada saopćila je da je datum objave odluke “provokacija” s obzirom na to da se podudara s Blinkenovim posjetom.

Premijer Benjamin Netanyahu i Smotrich “odlučni su boriti se protiv cijelog svijeta i protiv interesa izraelskog naroda za korist šačice naseljenika koji dobijaju milione hektara kao da nema političkog sukoba koji treba riješiti niti rata koji treba završiti”, po organizaciji.

Blinken se u petak sastao s Netanyahuom u Tel Avivu u kontekstu dubokih neslaganja izraelske vlade i Washingtona u vezi rata u Pojasu Gaze koji se vodi od Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra.

Izvor: Agencije