COP15 u Montrealu: Dogovorena zaštita 30 posto kopna i mora do 2030.

Predstavnici vlada širom svijeta postigli su značajan dogovor nakon gotovo dvije sedmice pregovora.

Zajedničkim okvirom dogovoreno je povećanje finansiranja, posebno za zemlje u razvoju i male otočne države, za projekte s ciljem sprečavanja daljeg gubitka bioraznolikosti (Al Jazeera)

Pregovarači na konferenciji Ujedinjenih nacija o biološkoj raznolikosti u Montrealu dogovorili su zaštitu najmanje 30 posto svjetskog kopna i mora do 2030. godine.

Zaorio se pljesak u ponedjeljak ujutro u Kongresnom centru u Montrealu kada je objavljeno da su predstavnici vlada širom svijeta postigli značajan dogovor nakon gotovo dvije sedmice pregovora, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Zajedničkim okvirom dogovoreno je povećanje finansiranja, posebno za zemlje u razvoju i male otočne države, za projekte s ciljem sprečavanja daljeg gubitka bioraznolikosti. Predviđa se mobilizacija 200 milijardi dolara do 2030. iz javnih i privatnih izvora.

Reklama

Dogovorom se poziva da se štetne subvencije ukinu ili reformiraju barem za 500 milijardi dolara godišnje do kraja decenije.

Prvi dio pregovora održan prošle godine

Sada je oko 17 posto ekosistema kopnenih voda i 10 posto morskih područja pod službenom zaštitom, navodi UN.

Organizatori, naučnici i predstavnici nevladinih organizacija okupili su se u kanadskom gradu na Konferenciji o bioraznolikosti Ujedinjenih nacija (COP15) 7. decembra, a danas su završili s radom.

Reklama

Petnaesta UN-ova konferencija o biološkoj raznolikosti trebala se održati u Kini 2020. godine, ali je odgođena pa podijeljena u dva dijela zbog tamošnje pandemijske situacije.

Prvi dio pregovora održan je prošlog oktobra, uglavnom online, u kineskom gradu Kunmingu.

Izvor: Agencije