Realan sporazum o očuvanju prirode na samitu UN-a

Kina, predsjedavajuća zemlja konferencije COP15 u Montrealu, objavila je prijedlog teksta koji su pohvalili borci za očuvanje okoliša.

Nacrt postavlja ključni finansijski cilj od 200 milijardi dolara godišnje za inicijative očuvanja (Reuters)

Pregovarači na samitu o zaštiti prirode Ujedinjenih naroda približili su se dogovoru o novom globalnom sporazumu kojim bi se zaštitilo 30 posto kopna i mora do 2030. godine, sa stotinama milijardi dolara koji bi se namijenili očuvanju divljih mjesta i vrsta u svijetu.

Kina, predsjedavajuća zemlja konferencije COP15 u Montrealu, objavila je prijedlog teksta koji su pohvalili borci za očuvanje okoliša, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Nacrt, utemeljen na dvije posljednje sedmice pregovora, postavlja ključni financijski cilj od 200 milijardi dolara godišnje za inicijative očuvanja.

Njime će se pružiti podrška za očuvanje 30 posto zemlje i voda do 2030. godine, cilj neformalno poznat i kao “30 do 30”.

Bogati trebaju zaštititi prirodu

Ministri iz gotovo 200 vlada sada trebaju razraditi detalje o 23 predložena cilja do ponedjeljka.

Nadaju se da sporazum može potaknuti očuvanje prirode na isti način na koji je međunarodni sporazum 2015. godine u Parizu pomogao u naporima da se ograniče ugljične emisije koje zagrijavaju planetu.

Iako su optimistični, aktivisti za zaštitu prirode brinu se da se cilj “30 do 30” neće valjano pozabaviti očuvanjem okeana.

U cilju se spominje očuvanje barem 30 posto kopnenih voda, obalnih i pomorskih područja.

Zemlje u razvoju traže da se pomoć bogatih zemalja za zaštitu prirode, koju se sada procjenjuje na sedam do 10 milijardi dolara, poveća na 100 milijardi dolara na godinu.

Međutim, u nacrtu se spominje da samo 20 do 30 milijardi dolara na godinu dolazi iz razvijenih zemalja do 2030. godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada