Američka RAND Korporacija: Je li pad Sjedinjenih Američkih Država neminovan

Studija je potvrdila da su Sjedinjene Američke Države u mogućem padu od kojeg se, nakon što se s njim suočilo, spasilo samo nekoliko velikih zemalja.

Studija Rand Corporation otkrila je da neuspjeh u pokretanju radikalnih reformi znači kolaps Sjedinjenih Američkih Država (Reuters)

Istaknuti američki pisac David Ignatius otkrio je da je temeljita studija koju je provela RAND Research Corporation, a koju je naručilo Ministarstvo odbrane SAD-a (Pentagon) potvrdila da su Sjedinjene Američke Države u mogućem padu od kojeg se, nakon što se s njim suočilo, spasilo samo nekoliko velikih zemalja.

Ignatius je u članku u Washington Postu dodao da je RAND studija, koja će biti objavljena u utorak, potvrdila da Sjedinjene Američke Države imaju mnogo alata za oporavak i izbjegavanje rizika od ovog pada, ali problem je u tome što još nemaju kolektivno prepoznavanje problema kako bi ga riješile.

Objasnio je da studija nosi naslov “Obnovljivi izvori nacionalne mobilnosti”, a njen je glavni autor Michael J. Mazarr. Ona je dio serije izvještaja koje je naručio Pentagon za procjenu konkurentske pozicije Sjedinjenih Američkih Država u odnosu na Kinu.

Ignatius je opisao RAND-ov izvještaj kao “eksplozivan” i rekao da dovodi u pitanje razloge koji su bili uzrok “relativnog pada položaja Sjedinjenih Američkih Država”.

Objasnio je da je konkurentska pozicija zemlje ugrožena iznutra, posebno u odnosu na spori rast, starenje, političku polarizaciju i netačno informaciono okruženje, kao što je spolja ugrožena izazovima koje predstavlja Kina kao supersila i padom povjerenja i uvažavanja desetina zemalja u razvoju u odnosu na Sjedinjene Američke Države.

Sudbine drugih sila

Ignatius je rekao da je studija pokazala da neuspjeh Amerikanaca da ujedine napore za identifikaciju problema koji su pred njima i traženje rješenja za njih znači rizik kolapsa, a pokazala je da se oporavak od problema protokom vremena usložnjava i produžava, dok je njegove manifestacije u različitim vremenskim i historijskim fazama i intervalima teško prepoznati. Studija je donijela primjere sudbine Rimskog, Španskog, Otomanskog, Austro-Ugarskog carstva i Sovjetskog saveza.

Prema autoru, studija pokazuje da, “kada velike sile skliznu s liderske pozicije zbog unutrašnjih faktora, rijetko uspiju preokrenuti taj trend” i promijeniti dinamiku historije.

Studija je rasvijetlila uzroke sveobuhvatnog nacionalnog propadanja i istakla da su među njima ovisnost o luksuzu i inferiornost, neuspješna utrka s tehnologijom, okoštala birokratija, gubitak građanskih vrlina, pretjerana vojna ekspanzija i vojna iscrpljenost, kao i prisustvo sebičnih i međusobno zaraćenih elita te kontradiktornosti u zaštiti životne sredine.

Prema studiji, potrebno je preuzeti inicijativu da se “problemi rješavaju prije nego nas zaokupe”, a ista spominje i alate za njihovo liječenje koje počinje od prepoznavanja problema, zatim usvajanjem strategije za praktično rješavanje problema umjesto ulaska u ideološke bitke, pored neophodnosti jačanja struktura dobrog upravljanja. Osim toga, elita mora biti posvećena javnom dobru.

Inicijativa za javni rad

Studija otkriva da je u pogledu pitanja “rješavanja problema” učinak Sjedinjenih Američkih Država u 2024. klasifikovan kao “slab”.

Prema autoru, RAND-ova studija govori o dva iskustva koja se mogu iskoristiti za izbjegavanje ovog pada. Prvo iskustvo se odnosi na Britaniju koja je uspjela izgraditi uspješnu imperiju. No, do sredine 19. stoljeća, iznutra je bila nagrižena ljudskim i ekološkim gubicima koji su bili rezultat industrijalizacije, širenja korupcije i nedostatka efikasnosti političkih institucija, kontrolom politike od strane male zemljoposjedničke elite, kao i velikim ekonomskim jazom između njenog stanovništva.

Studija, prema Ignatiusu, kaže da je Britanija požurila s poduzimanjem hitnih reformi i promijenila svoju politiku kako bi omogućila jačanje unutrašnjih resursa, a njeni glavni mislioci, poput Thomasa Carlylea i Charlesa Dickensa, učestvovali su u kreiranju vizije reformi.

Drugi slučaj odnosi se na Sjedinjene Američke Države koje je nakon procvata zlatnog doba krajem 19. stoljeća, industrijski prosperitet gurnuo naprijed, ali je u isto vrijeme u zemlji stvorio velike nejednakosti, prouzrokovao društvenu i ekološku štetu i značajno širenje korupcije.

No, dolaskom republikanca Theodorea Roosevelta na mjesto predsjednika, proces reformi u oblastima politike, poslovanja, radnih prava, životne sredine i borbe protiv korupcije se ubrzao.

Pisac Ignatius je naglasio da RAND-ova studija jasno ukazuje na to da nepreuzimanje inicijative za rad za javno dobro i renesansu zemlje, korištenje reformskih alata i predaja administracije novim liderima koji će provoditi reformske mjere koje svima odgovaraju, znači da će Sjedinjene Američke Države neminovno potonuti.

Izvor: Agencije