Trumpov savjetnik kritiziran zbog izjava o napadu na džamiju

Gorka inače ima veze sa ekstremnim desničarima u Mađarskoj i dobio je otkaz u FBI-u na mjestu savjetnika zbog stavova protiv islama (AP)

Izjava visokopozicioniranog zvaničnika Bijele kuće da je bombaški napad na džamiju u američkoj državi Minnesota priređen postala je predmet ismijavanja na društvenim mrežama.

Sebastian Gorka, savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, kazao je u utorak za MSNBC kako su neki nedavni zločini iz mržnje bili lažirani.

Nije želio dati primjere koji bi potvrdili njegove navode.

Reklama

Komentari su doveli do žestokih kritika na njegov račun. Gorka inače ima veze sa ekstremnim desničarima u Mađarskoj i dobio je otkaz u FBI-u na mjestu savjetnika zbog stavova protiv islama, navode američki mediji.

Kada je voditelj pitao da li će Bijela kuća komentirati bombaški napad u Minnesoti koji se desio rano u subotu, Gorka je kazao kako će se to desiti tek nakon istrage napada.

„Postoji veliko pravilo, svi početni izvještaji su lažni i treba ih provjeriti, mora se pronaći koji su počinitelji. Imali smo seriju napada, navodnih napada ekstremnih desničara, u posljednjih šest mjeseci, a ispostavilo se da ih propagira ljevica“, kazao je Gorka.

Reklama

„Ljudi su lažirali zločine iz mržnje u posljednjih šest mjeseci. Mislim da bi bilo mudro utvrditi šta se zbilja dešava prije nego se izađe u javnost.“

Veze sa mađarskim desničarima

Centar The Southern Poverty Law, koji dokumentira zločine iz mržnje, zabilježio je 1.863 incidenta od izbora Trumpa u novembru 2016. godine do aprila ove godine.

Vijeće američko-islamskih odnosa (CAIR) ističe kako je prisutan 91-postotni rast zločina iz mržnje nad muslimanima od početka godine.

Reklama

Nije bilo povrijeđenih kada je došlo do eksplozije tokom jutarnje molitve u džamiji u Bloomingtonu, predgrađu Minneapolisa. Kasnije je džamija dobila više od 100.000 američkih dolara u donacijama za obnovu.

Agenti FBI-ja pokušavaju utvrditi ko stoji iza eksplozije, a guverner Minnesote Mark Dayton je okarakterizirao incident kao „teroristički napad“.

Trump nije govorio o napadu na bogomolju, ali je objavio 26 tweeta o različitim temama, od „lažnih vijesti“, „pada“ New York Timesa, senatora koga je opisao kao „prevaranta“, tenzija sa Sjevernom Korejom do novih podataka o berzi rada.

Ovog aprila je internetski magazin Forward objavio članak o Gorkinim vezama sa mađarskim desničarima koje traju decenijama. Vitezi Rend ima historijske veze sa nacistima od okupacije Mađarske, no Gorka kaže kako „nikada nije zvanično položio zakletvu“.

Izvor: Al Jazeera