Pokrenut američki grant za energetski sektor Kosova vrijedan više od 200 miliona dolara

Očekuje se da će Kosovo do kraja 2027. godine imati najveći kapacitet baterija na svijetu po glavi stanovnika.

Predstavnici kosovskih vlasti i američke Korporacije milenijumskih izazova (MCC) potpisali su sporazum (Erkin Keci/Anadolija)

Predstavnici kosovskih vlasti i američke Korporacije milenijumskih izazova (MCC) potpisali su sporazum kojim stupa na snagu Kompakt program za unaprjeđenje energetskog sektora, vrijedan više od 200 miliona dolara, javlja Anadolija.

Potpisivanju Kompakt program prisustvovali su predsjednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Albin Kurti i potpredsjednik MCC-a Cameron Alford.

Osmani je izjavila da Kompakt program osnažuje Kosovo, te da ovim programom Sjedinjene Američke Države nastavljaju da kontinuirano podržavaju Kosovo.

“Kompakt program koji pokrećemo nije samo investicija u energiju i ekonomiju, već u budućnost Kosova i njegovih građana. Mi smo na putu očuvanja obnovljive energije i očuvanja energetske sigurnosti. Kosovo ostaje u vrhu ovih inovacija“, rekla je Osmani.

Najveća energetska investicija

Premijer Kurti je istakao da je Kompakt program najveća investicija na Kosovu u energetskom sektoru.

“Sa MCC-om dijelimo njegove osnovne vrijednosti pristupa orijentisanom ka rezultatima sa transparentnošću, odgovornošću i vlasništvom države u centru“, kazao je Kurti.

Potpredsjednik MCC-a Alford kazao je da će sporazum služiti kao kamen temeljac tranzicije Kosova na zelenu energiju, povećavajući energetsku sigurnost zemlje i pokrećući njenu socio-ekonomsku transformaciju.

Kompakt program, čije glavne komponente obuhvataju izgradnju kapaciteta za skladištenje energije, također će pružiti važne komponente za razvoj ljudskih kapaciteta i povećanje rodne ravnopravnosti u energetskom sektoru Kosova.

Program je vrijedan 236,7 miliona dolara, od čega je 202 miliona grant iz Sjedinjenih Američkih Država, dok je 34,7 miliona sufinansiranje od strane Vlade Kosova.

Očekuje se da će Kosovo do kraja 2027. godine imati najveći kapacitet baterija na svijetu po glavi stanovnika.

Izvor: Agencije