Brennan: Napadi u S. Arabiji imaju obilježja ISIL-a

ISIL je prijetnja i unutar granica Saudijske Arabije, kazao šef CIA-e (EPA)

Tri napada koji su se prošle sedmice dogodila u Saudijskoj Arabiji “imaju obilježja” Islamske države, rekao je u Washingtonu direktor CIA-e John Brennan.

Odgovornost za te napade još niko nije preuzeo.

Posmatrači su odmah kazali da način na koji su izvedeni podsjeća na napade boraca ISIL-a.

Reklama

U jednom od samoubilačkih napada poginula su četverica čuvara u svetom gradu Medini, što je izazvalo veliko ogorčenje u muslimanskom svijetu.

“Ta tri napada bila su, mislim, djelo Islamske države”, rekao je Brennan na konferenciji u think-tanku Brookings, prenosi agencija Hina.

“Islamska država jako je, jako ozbiljna prijetnja ne samo za Evropu i SAD (…) nego i unutar granica Saudijske Arabije”, rekao je.

Reklama

Hapšenje sumnjivaca

Saudijski ministar unutrašnjih poslova kazao je nekoliko dana nakon tih napada da su uhapsili 19 sumnjivaca, 12 Pakistanca i sedmericu Saudijaca.

Saudijska Arabija članica je međunarodne koalicije za borbu protiv ISIL-a u Iraku i Siriji koju predvodi SAD. Od marta 2015. predvodi i sunitsku arapsku koaliciju koja se bori protiv šijitskih pobunjenika u Jemenu.

Reklama

Saudijske vlasti uhapsile su u zadnjih više od godinu dana mnogobrojne sumnjivce. Prošle godine razbile su jednu grupu povezanu s ISIL-om uhapsivši nekoliko stotina sumnjivaca, većinom Saudijaca.

Veliki muftija Abdelaziz Al Sheikh, najveći sunitski vjerski autoritet u Saudijskoj Arabiji, proglasio je grupu Islamska država Irak i Levant “neprijateljem islama”.

Izvor: Agencije