Erdogan: Ako Izrael ne bude zaustavljen, poželjet će Tursku prije ili kasnije

Turski predsjednik je rekao da je Izrael uspostavljen 14. maja 1948. godine, nakon čega je nastavljena njegova politika okupacije i genocida.

Erdogan je naglasio da svijet neće uživati u miru bez pozivanja Izraela na odgovornost za genocid u Gazi (Mustafa Kamacı/Anadolu Agency)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u srijedu da će izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegovi partneri u genocidu nad Palestincima u Pojasu Gaze odgovarati za svaku kap krvi koju su prolili.

Erdogan je na sastanku parlamentarnog bloka njegove Partije pravde i razvoja u Ankari naglasio da se Izrael neće zaustaviti u Gazi: „Ako se ova teroristička država ne zaustavi, prije ili kasnije će poželjeti tursku teritoriju shodno njenim iluzijama o obećanoj zemlji.“

Dodao je da će Netanyahu i oni koji su umiješani u genocid u Gazi odgovarati za svaku prolivenu kap krvi, “a mi ćemo ih proganjati dok ne budu odgovarali pred zakonom”.

Erdogan je istakao da je 76. godišnjica Nakbe, koja pada danas, 15. maja, značajan dan za njih i Palestince širom svijeta.

Rekao je da su cionisti počeli da zauzimaju teritoriju pod britanskom kolonizacijom nakon što je Osmansko carstvo bilo prisiljeno da se povuče iz Palestine.

Politika okupacije i genocida

Naglasio je da su “cionističke bande i terorističke organizacije” počinile masovna ubistva, protjerale Palestince sa njihove zemlje i prisilile ih na raseljavanje, pa su stotine hiljada Palestinaca uzeli samo ključeve svojih domova i uputili se u Liban, Jordan, Siriju i druge zemlje u regiji te su živjeli teškim životom u izbjegličkim kampovima.

Erdogan je rekao da je Izrael uspostavljen 14. maja 1948. godine, nakon čega je nastavljena njegova politika okupacije i genocida, a Palestinci su 15. maj, dan nakon uspostavljanja Izraela, proglasili danom Nakbe i tog dana oživljavaju nadu u povratak svojim domovima i sticanje nezavisnosti. Palestinci će se prije ili kasnije vratiti svojim domovima, rekao je.

Naglasio je da svijet neće uživati ​​u miru ako se Izrael ne pozove na odgovornost za genocid u Gazi te da je potrebno da cijeli svijet prihvati ovu činjenicu.

Od 7. oktobra prošle godine, Izrael vodi rat na Gazi koji je ostavio više od 114.000 mrtvih i ranjenih, većinom djece i žena, te oko 10.000 nestalih usred masovnih razaranja i gladi koja je odnijela živote djece i staraca.

Izrael nastavlja rat uprkos izdavanju rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o hitnom prekidu borbi i uprkos tome što Međunarodni sud pravde zahtijeva hitne mjere za sprječavanje genocida i poboljšanje humanitarne situacije u Gazi.

Izvor: Agencije