Na godišnjicu Nakbe, Hamas poziva na kriminalizaciju Izraela i okončanje okupacije

Palestinci danas obilježavaju 76. godišnjicu Nakbe, prisilnog masovnog raseljavanja više od 750.000 Palestinaca iz njihovih sela i gradova.

Više od 750 hiljada Palestinaca raseljeno je iz svojih sela i gradova u okupiranoj Palestini 1948. godine (Al Jazeera)

Islamski pokret otpora Hamas rekao je da Nakba palestinskog naroda, koja traje već 76 godina, i genocid u Pojasu Gaze predstavljaju sramotu onih koji o njima šute te je pozvao na kriminalizaciju Izraela i okončanje okupacije.

U saopćenju koje je pokret izdao povodom 76. godišnjice palestinske Nakbe stoji: „Agresija cionističke okupacije, koja traje već 76 godina, i genocidni zločini koji se vrše nad našim narodom u Pojasu Gaze više od sedam mjeseci su sramota svih onih koji šute o ovome i koji ovo ne kriminaliziraju i ne čine ništa da ovo zaustave.“

Hamas je rekao: „Pozivamo našu naciju i sve slobodne ljude na svijetu da izvrše pritisak svim sredstvima kako bi zaustavili cionističku agresiju na našu zemlju, naš narod i naše svetinje te da podrže nepokolebljivost i borbu našeg naroda koji teži ka slobodi i nezavisnosti.“

Pokret je osudio „podršku i pristrasnost američke administracije ovoj cionističkoj agresiji i zločinima u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u Okupiranom Jerusalemu, kao i politiku dvostrukih standarda zapadnih sila u rješavanju palestinskog pitanja i legitimnih prava našeg naroda“.

Naglasio je da je ova njihova pozicija „veliki zločin protiv svih ljudskih normi i vrijednosti i čini ih odgovornim za genocid kojem je naš narod izložen. Ponovo apelujemo da ga okončaju, dodijele pravdu i legitimna prava našem narodu i okončaju okupaciju“.

Nema predaje

„Bitka Potop al-Aksa koja je u toku dokazala je svijetu da naš narod ne zna za poraz, predaju i napuštanje svoje zemlje, svojih principa i prava bez obzira koliko dugo traje i bez obzira na snagu i zločine agresora, njegovih partnera i onih koji ga podržavaju“, rekao je Hamas.

Također je rekao da je bitka Potop al-Aksa potvrdila „legitimitet borbe našeg naroda i pravednost našeg cilja i ponovo ga donijela na globalnu scenu kao pravednu borbu za slobodu, nezavisnost, samoopredjeljenje i uspostavljanje potpuno suverene palestinske države sa Jerusalemom kao glavnim gradom“, kako se navodi u saopćenju.

Palestinci danas obilježavaju 76. godišnjicu Nakbe, prisilnog masovnog raseljavanja više od 750.000 Palestinaca iz njihovih sela i gradova u Libanu, Siriji, Jordanu, Zapadnoj obali i Pojasu Gaze 1948. godine.

Cionistički pokret je, uz podršku Velike Britanije, silom oružja i činjenjem pokolja nad palestinskim civilima uspio uspostavili kontrolu nad većim dijelom Palestine i proglasiti uspostavljanje Izraela 15. maja 1948. godine.

Na taj način je cionistički pokret iskorijenio Palestince iz 20 gradova i oko 400 palestinskih sela, čija su imanja postala dijelom izraelske države.

Izvor: Al Jazeera i agencije