Slovački premijer Fico ‘u životnoj opasnosti’ nakon što je upucan

Novinska agencija TASR javila je da je Fico upucan ispred zgrade u centralnom slovačkom gradu Handlovi, gdje je održana sjednica vlade.

Slovački premijer Robert Fico je upucan i u životnoj je opasnosti.

Novinska agencija TASR javila je da je Fico ustrijeljen ispred zgrade u centralnom slovačkom gradu Handlovi, gdje je održana sjednica vlade i gdje se susreo sa svojim pristalicama.

Čula su se četiri pucnja, javljaju novinari sa lica mjesta.

Slovačka hitna služba poslala je helikopter po 59-godišnjeg Ficu nakon što je dobila informaciju da je ustrijeljen u stomak.

Fico je premijersku poziciju preuzeo u oktobru prošle godine, te je od tada promijenio vanjsku politiku zemlje [File: Nadja Wohlleben/Reuters]

Premijer je prevezen u bolnicu u Handlovi, a policija je privela navodnog napadača.

Fico je, prema riječima glasnogovornice bolnice, bio pri svijesti kada je dovezen, prenio je Reuters.

Slovačka vlada objavila je u izjavi da je premijerov život i ‘u opasnosti’, te da je prebačen u bolnicu u Banskoj Bistrici, pošto je bilo previše rizično ići u Bratislavu.

Na profilu slovačkog premijera na Facebooku stojalao je da se Fico “u ovom trenutku helikopterom prevozi u Bansku Bistricu, jer bi put do Bratislave trajao predugo zbog nužnosti intervencije.

“Sljedećih nekoliko sati je odlučujuće”, dodaje se.

Fico je trenutn na operaciji i ljekari se bore za njegov život.

Alena Kudzko, potpredsjednica Globseca, think-tanka za sigurnosnu politiku, rekla je za Al Jazeeru da je napadač, kojeg su slovački mediji identificirali samo kao 71-godišnjaka, trenutno u policiji, ali još uvijek nema naznaka o njegovom motivu.

Slovački mediji tvrde da se radi o piscu Juraju Cintuli.

“Znamo da je vrlo vjerovatno legalno posjedovao pištolj, vjerojatno je prije radio u komercijalnim sigurnosnim službama”, rekla je.

Handlova se nalazi oko 180 km sjeveroistočno od glavnog grada Bratislave.

Naginjanje prema Rusiji

Zamjenik predsjedavajućeg Parlamenta Lubos Blaha potvrdio je tokom sjednice da se dogodila pucnjava, te ju je odgodio do daljnjeg, objavila je slovačka novinska agencija TASR.

Fico je premijersku poziciju preuzeo u oktobru prošle godine, te je od tada promijenio vanjsku politiku zemlje, iznoseći proruske stavove.

Osim toga, pokrenuo je reforme krivičnog zakona i zakona o medijima, izazivajući zabrinutost zbog slabljenja vladavine prava.

Policija je privela navodnog napadača (REUTERS/Radovan Stoklasa)

Ubrzo nakon pucnjave, oglasila se predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, koja je “oštro osudila gnusni napad na Ficu”.

“Oštro osuđujem podli napad na premijera Roberta Ficu. Ovakvim nasilnim postupcima nema mjesta u našem društvu. Potkopavaju demokratiju, naše najdragocjenije dobro. Moje su misli sa premijerom Ficom i njegovom porodicom”, navela je.

Slovačka predsjednica Zuzana Caputova osudila je “brutalan i nemilosrdan” napad na premijera.

“Šokirana sam”, rekla je Caputova.

“Fici želim puno snage u ovom kritičnom trenutku i brz oporavak od napada.”

Poruke podrške Bidena i Zelenskog

Američki predsjednik Joe Biden pridružio se izjavama svjetskih čelnika koji su osudili “užasan čin nasilja”.

“(Supruga) Jill i ja se molimo za brz oporavak i naše su misli s njegovom porodicom i narodom Slovačke”, rekao je Biden.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je napad i poželio Fici brz oporavak.

Pucnjava se dogodila tri sedmice uoči ključnih izbora za Evropski parlament, na kojima bi populističke i ekstremno desničarske stranke u bloku od 27 zemalja mogle postići uspjeh.

“Ovo definitivno nije nešto što je bilo ko u Slovačkoj očekivao”, rekla je Alena Kudzko, potpredsjednica Globseca.

Kudzko ističe kako je Slovačka bila polarizirana tokom prošle godine usred pojačanih političkih napetosti, naročito uoči izbora.

“Ali niko… nije pozivao na nasilje u zemlji”, rekla je za Al Jazeeru.

“Upravo suprotno, svi se trenutno pokušavaju ujediniti i poslati koherentnu poruku, da političko nasilje nije nešto što mi podržavamo”, dodala je.

Brojne reakcije evropskih čelnika

Hrvatski premijer Andrej Plenković na platformi X napisao je: “Duboko sam potresen viješću o napadu na premijera Roberta Fica. Oštro osuđujem ovaj užasan čin nasilja. Naše su misli s premijerom Ficom, njegovom obitelji i slovačkim narodom”.

 

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel snažno je osudio napad na slovačkog premijera Roberta Fica.

“Ništa i nikada ne može opravdati nasilje ili takve napade. Šokiran sam vijestima o napadima na slovačkog premijera nakon sastanka njegova kabineta u Handlovi”, poručio je Charles Michel.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je šokiranost tim događajem, kao i njemački kancelar Olaf Scholz koji je rekao da nasilju nema mjesta u evropskoj politici.

“Vijesti o kukavičkom pokušaju atentata na slovačkog premijera Fica duboko me šokiraju. Nasilju ne smije biti mjesta u evropskoj politici”, objavio je Scholz na društvenoj platformi X.

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da je šokiran viješću o napadu na slovačkog premijera koji je ranjen iz vatrenog oružja.

“Šokiran sam ovom groznom viješću. Sve naše misli su s premijerom Ficom i njegovom porodicom”, napisao je Sunak na platformi X.

Češki premijer Petr Fiala ocijenio je šokantnom vijest da je pogođen slovački premijer, ističući da se nasilje ne može tolerirati.

“Vijest o napadu na slovačkog premijera Roberta Fica je šokantna. Premijeru želim da što prije ozdravi. Nasilje se ne smije tolerirati, njemu ne smije biti mjesta u društvu”, napisao je Fiala.

Mađarski premijer Viktor Orban napisao je na platformi X  da je duboko šokiran napadom na prijatelja.

Slovenski premijer Robert Golob oštro je osudio napad na slovačkog kolegu Roberta Fica, koji je ranjen u pucnjavi. Golob je na društvenoj mreži X zaželio slovačkom premijeru brz oporavak.

Izvor: Al Jazeera i agencije