Međunarodne novine: Izrael pati iznutra i izvana i ne može ostvariti pobjedu

U jednom izvještaju u izraelskim novinama Haaretz se govori o incidentima sabotaže i pljačke kamiona s humanitarnom pomoći za Gazu.

Stanje u Pojasu Gaze iz dana u dan je sve teže (Al Jazeera)

Međunarodne novine pišu o tome kako se čini da Izrael ne može ostvariti pobjedu u Pojasu Gaze, kako tvrde njegovi lideri, istučući da se Tel Aviv sada suočava sa problemima u zemlji i inozemstvu, pa čak i sa susjednim arapskim zemljama.

Novine Times of Israel su objavile izjavu zamjenika američkog državnog sekretara Kurta Campbella u kojoj je rekao da sumnja u sposobnost Izraela da ostvari potpunu pobjedu nad Islamskim pokretom otpora Hamas.

Novine su navele da je ova izjava u suprotnosti sa onim što premijer Benjamin Netanyahu stalno ponavlja te da predstavlja jedan od najjasnijih komentara američkih zvaničnika u vezi sa izraelskom vojnom strategijom u Gazi. Potvrdile su da Amerikanci zahtijevaju od Izraela da razgovaraju o poslijeratnim planovima i da insistiraju na odbijanju operacije u Rafahu na jugu Pojasa Gaze.

Najveća opasnost za Izrael

Časopis The Economist je naveo da najopasnije prijetnje za budućnost Izraela, stabilnost i sigurnost dolaze iznutra, uz napomenu da je ova zemlja danas zaglavljena u katastrofalnom ratu i da se suočava s valom legitimnih protesta protiv nje širom svijeta i optužbama za kršenje međunarodnog prava.

Ovaj časopis smatra da situacija izvan Gaze „nije ništa manje komplikovana po Izrael, koji se suočava s posljedicama sukoba s libanskim Hezbollahom i prijetnjama jemenskih Husa operacijama protiv brodova u Crvenom moru“. „Dok broj smrtnih slučajeva u Gazi raste, odnosi Izraela sa arapskim susjedima se pogoršavaju“, navodi se u časopisu.

U britanskim novinama The Guardian jedna učiteljica iz Gaze opisala je realnost u centralnom dijelu Pojasa, u koji su pobjegli deseci hiljada onih koji su prethodno bili raseljeni u Rafah. Govoreći o velikoj prenaseljenosti, učiteljica je rekla da većina raseljenih teško pronalazi prostor za postavljanje šatora, ako ga uopće ima, a neki od njih su primorani spavati na otvorenom. Autorica članka očekuje da će još veći broj raseljenih doći u mjesto u kojem nema vode, hrane i lijekova, koje je pogodno za širenje bolesti.

U jednom izvještaju u izraelskim novinama Haaretz se govori o incidentima sabotaže i pljačke kamiona s humanitarnom pomoći za Gazu, a koje sprovode ekstremisti koji u grupama rade na ometanju ulaska pomoći u Pojas. U izvještaju se navodi da policija i vojska stalno razmjenjuju optužbe u vezi sa odgovornošću zaštite kamiona, a citira se i izjava visokog sigurnosnog zvaničnika u kojoj kaže da policija zatvara oči pred takvim ponašanjem, koje se često dešava prema procurjelim informacijama o kretanju kamiona.

U francuskim novinama Le Monde objavljen je izvještaj o sve većem zamahu studentskih protesta na evropskim univerzitetima, koji pozivaju na zaustavljanje rata u Gazi i prekid različitih oblika partnerstva sa izraelskim visokoškolskim institucijama. Ovaj izvještaj zabilježio je pojavu novih mjesta protestnih okupljanja i širenje protesta koji su počeli u univerzitetskom kampusu.

Izvor: Al Jazeera