FBI: Raste broj zločina iz mržnje prema muslimanima

'Nemamo razloga vjerovati da stvari idu nabolje za američke muslimanske zajednice', upozoravaju nevladine organizacije (AP)

Broj zločina iz mržnje prema manjinama u Sjedinjenim Američkim Državama je u porastu, a prema izvješćima FBI-ja najugroženiji su muslimani.

Samo prošle godine broj zločina prema muslimanima porastao je 67 posto, odnosno dvije trećine, u odnosu na 2014. godinu.

Ukupno, broj zločina iz mržnje prema manjinama porastao je sedam posto, navodi se u posljednjem izvještaju Federalnog istražnog biroa.

Reklama

Prema tim podacima, broj zločina iz mržnje je s 5.479 u 2014. godini skočio na 5.850 tokom prošle godine.

Od tog broja, 57 posto napada motivirano je rasnom ili nacionalnom netrpeljivošću, a 20 posto zbog vjerske mržnje.

Istovremeno, broj zločina prema pripadnicima muslimanske vjere porastao je sa 154 u pretprošloj na na 257 zločina u prošloj godini, prenosi Glas Amerike.

Reklama

Zločini iz mržnje prema muslimanima dostigli su najviši nivo od napada 11. rujna 2001. i drugi najviši nivo od kada je FBI, 1992. godine počeo prikupljati podatke. Nakon napada 2001. godine, registriran je 481 incident protiv muslimana.

Trend se nastavio i u 2016. godini, a borci za prava muslimana i stručnjaci objašnjavaju ga rastućom islamofobijom, odgovorom na napade u SAD-u i Europi i žestokim političkim napadima tokom vrlo napetih predsjedničkih izbora u SAD-u.

Strah od pogoršanja situacije

“Mislim da su ovakvi statistički podaci samo djelić onoga što smo mogli vidjeti ovih dana. Svjedočimo porastu broja zločina iz mržnje prema muslimanima krajem 2015. godine, a taj broj se samo povećavao tijekom izborne kampanje Donalda Trumpa. Strah da će se situacija pogoršati u budućnosti temeljimo na Trumpovoj naglašenoj islamofobiji”, kazao je za Al Jazeeru Ibrahim Hooper iz Vijeća za američko-islamske odnose (CAIR).

Reklama

Trumpova kampanja bila je izrazito usmjerena prema manjinama, imigrantima i muslimanima, uz predstavlljanje tih skupina kao prijetnji miru, gospodarstvu i sigurnosti.

U jednom trenutku, Trump je pozvao na zabranu ulaska muslimanima u SAD, te je obećao izgraditi zid na granici s Meksikom.

U prvom televizijskom intervjuu nakon izbora, Trump je rekao kako planira odmah deportirati ili zatvoriti čak tri milijuna neregistriranih imigranata.

Reklama

“Nemamo razloga vjerovati da stvari idu nabolje za američke muslimanske zajednice i druge manjine u skorije vrijeme”, ocijenio je Hooper.

Poslije izbora dogodili su se i rasistički, islamofobni i antisemitski incidenti, a Trumpove pristaše pokušale su skinuti marame muslimankama u nekoliko slučajeva.

Prema izvješćima nevladinih organizacija, koje prenosi USA Today, od izbora je evidentirano najmanje 200 pritužbi na zločine iz mržnje u Sjedinjenim Državama.

Izvor: Al Jazeera i agencije