Donald Trump, predsjednik islamofob

Vrijeđanje muslimana bila je pobjednička strategija Donalda Trumpa, piše autor (AP)

Piše: Khaled A Beydoun

Islamofobija je nadmoćno pobijedila. Umjesto prve predsjednice, Sjedinjene Države dobile su prvog predsjednika islamofoba.

Od početka do kraja, američki predsjednički izbori 2016 jasno su otkrili da je islamofobija živa, snažna te da i dalje ima politički odjek.

Predstavljanje islama kao žrtvenog jarca i vrijeđanje muslimana bilo je mnogo više od pukih poruka tokom kampanje – za Donalda Trumpa, to je bila pobjednička strategija.

Trumpova sveobuhvatna islamofobija duboko je odjeknula među glasačima. Štaviše, mobilizirala je više nego samo razbješnjele – pozamašan dio američkog biračkog tijela koje je glasalo u njegovu korist.

To mu je pomoglo da osvoji Ohio, Floridu, Sjevernu Karolinu i gotovo svaku drugu neodlučnu državu.

Davno prije izborne noći, rane ankete su pokazivale da će Trump imati koristi i dobiti glasove od upotrebe islamofobije kao primarne strategije u kampanji.

Zabrana ulaska muslimanima

Prema anketi koju je NBC proveo u decembru 2015. godine, 25 posto Amerikanaca podržavalo je zabranu ulaska muslimanima koju je predložio Trump. U martu 2016 godine, 51 posto ljudi je podržavalo tu zabranu, „dok predstavnici naše države ne budu razumjeli šta se dešava“.

Trump je interpretirao te zapanjujuće cifre – koje su rasle dok je kampanja odmicala – kao snažnu podršku njegovoj kampanji islamofobije.

Pružio je ono što je tržište tražilo i pojačao antimuslimansku retoriku. Širio je islamofobiju koju je tražilo njegovo glasno i ljutito biračko tijelo, i, prema izbornim rezultatima, veliki dio nečujne bjelačke većine.

Trump je pobijedio jer je bio spreman da zagovara islamofobiju na napadan i bestidan način na koji njegove republikanske kolege i prethodnici nisu potpuno pristali.

Umjesto da oprezno zagovara islamofobiju, poput George W. Busha ili Mitta Romneyja, ili da, poput Hillary Clinton spominje muslimane kroz prizmu politike nacionalne sigurnosti – Trump je išao do kraja.

Izbrisao je olakšavajuću retoriku, koja bi umirila liberale i umjerene ljude, iz svojih poruka. Odbacio je uobičajene pridjeve poput „miroljubivi“ i „umjereni“ kada je govorio o muslimanima.

Trump je zapravo odbacio svaku otrcanu političku frazu i pažljivo skrojio poruku koju će koristiti za otvoreno širenje mržnje.

‘Islam nas mrzi’

Umjesto da kaže „islam je mir“, Trump je ocijenio da „nas islam mrzi“, dajući razočaranim glasačima rasistima tačno ono što su tražili.

Prihvatio je jezik pun mržnje pristalica skupova za paljenje Kur'ana, proteste protiv džamija, a možda i najzapaljivije, komentare u novinskim tekstovima. Trump je više zvučao kao islamofobi koji pale džamije, a ne islamofobi u političkim uredima koji podržavaju nadzor džamija.

Predsjednička kampanja je sigurno najava onog što dolazi. Znatno je porastao broj zločina iz mržnje protiv muslimana 2015, a statistika pokazuje sličan trend i 2016. Ako je Trumpova predsjednička kampanja rezultirala nezapamćenim brojem zločina iz mržnje protiv muslimana, samo možemo zamisliti šta će donijeti Trumpov predsjednički mandat.

Donijet će državu koja pojačava nadzor, gdje će policija sve više djelovati protiv radikalizacije u muslimanskim zajednicama. Muslimanima će biti sve teže da slobodno prakticiraju svoju vjeru, a najbezazleniji simboli muslimanskog identiteta izazivat će sumnje.

Donijet će „ekstremne provjere“ muslimanskih imigranata i vrlo vjerovatno, potpunu zabranu ulaska izbjeglicama iz ratom razorenih država. Čak i ako se ne ozakoni potpuna zabrana ulaska muslimanima, dalekosežne politike koje sprečavaju zakonsko useljavanje muslimanskih imigranata bit će uvedene u zakon.

Donijet će administraciju u kojoj neće biti američkih muslimana i najblaže rečeno, osoba koje nemaju stvarne veze s američkim muslimanima niti njihovu podršku. Američki muslimani nisu sudjelovali u Trumpovoj kampanji i Trumpova administracija će vjerovatno to i odražavati.

Najalarmantnije je to što će naznačiti kulturološki pokret (i trenutak) u kojem najviši organ vlasti odobrava diskriminaciju i nasilje nad američkim muslimanima. Ako je predsjednik SAD-a utjelovljenje i organizator islamofobije, onda su dozvoljeni napadi na muslimane, paljenje džamija i napadanje bilo koga ko izgleda kao musliman.

Čuvajte se, američki muslimani

Ono što je izgledalo kao nemoguća ideja sada je američka stvarnost. Apsurdnost je postala realnost. Islamofobija više nije poruka u kampanji ili strategija. U januaru će postati službena, opsežna politika Bijele kuće.

Gledao sam brojanje glasova tokom izborne noći u društvu 200 američkih muslimana u Dearbornu u Michiganu – najvećoj muslimanskoj zajednici u zemlji.

Strah je bio opipljiv. Odrasli su plakali. Mladi su vodili molitve. Sutrašnjica se činila mračnom, a jaz između muslimana i Amerikanaca činio se nikad većim.

Uđite, Donalde Trump, američki predsjedniče. Čuvajte se, američki muslimani.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera