Trump je za SAD ono što je ISIL za islam

Kod Trumpa je sve na nekakvom rubu - od izjava do podataka koje koristi (AP)
Kod Trumpa je sve na nekakvom rubu - od izjava do podataka koje koristi (AP)

Piše: Ivica Puljić

Svaki put kada ankete pokažu da mu rejting pada, Donald Trump izjavi nešto što regrutira njegove pristaše.

Nakon što je jučer objavljeno da ne stoji dobro u Iowi, gdje će se održati prvi preliminarni izbori za predsjedničkog kandidata iz Republikanske stranke, Trump je poručio da “…svim muslimanima treba privremeno zabraniti ulaz u Sjedinjene Države!”

Njegova je izjava, poslana u formi pisanog priopćenja, izazvala oštre reakcije i osude sa svih strana. Trump je do sada uglavnom usmeno davao kontroverzne izjave, ali sada je riječ o pisanom priopćenju, što je očigledno planirana taktika njegove izborne kampanje.

Svi ostali predsjednički kandidati, bilo da su republikanci ili demokrate, oštro su osudili Trumpa koji ni danas nije odustao od svojih stavova, pa je cijelo jutro utrošio gostujući po TV kanalima koji nisu pokazivali simpatiju za njega.

Možda i kao neovisni kandidat

Tko su ljudi koji mu daju potporu?

Riječ je o bijelcima, evangelističke vjere, s prosječno završenom srednjom školom – pokazalo je istraživanje Centra Pew.

Koliko ih je?

“Najviše 25 do 30 posto od ukupnog republikanskog glasačkog tijela”, kaže Larry Sabato, poznati politički komentator i profesor političkih znanosti sa Sveučilišta Virginia uz objašnjenje da ostali republikanski kandidati mogu “uzeti dio Trumpovog glasačkog kolača”.

Na upit može li Trump pobijediti na nacionalnoj razini, Sabato je za Al Jazeeru rekao: “Bolje je pitanje – može li Trump biti nominiran kao republikanski predsjednički kandidat?”

“Republikancima je on veliki problem u ovom trenutku, a možda će biti još veći kasnije. Ukoliko se Republikanska stranka odluči da mu ne povjeri nominaciju, Trump bi mogao dalje ići kao neovisni kandidat što gotovo sigurno znači da kandidat Republikanske stranke neće imati ama baš nikakvih izgleda na predsjedničkim izborima jer će mu Trump uzeti veliki broj glasova. Demokratski predsjednički kandidat može u tom slučaju samo gledati sa strane i smješkati se”, poručuje Sabato.

Sve na nekakvom rubu

Zanimljivo je da je kod Trumpa sve na nekakvom rubu – od izjava do podataka koje koristi.

On se često poziva, kao sada u slučaju muslimana, na rezultate istraživanja Centra za sigurnosnu politiku kojeg nitko ozbiljan u Sjedinjenim Državama ne koristi kao izvor informacija, jer se sva “istraživanja” tog centra temelje na teoriji zavjere. Po njima, 20 posto američkih muslimana podržava ISIL što nijedna druga istraživačka organizacija nije ustanovila i što sve muslimanske organizacije u ovoj zemlji negiraju.

S druge strane, istraživanje Sveučilišta Duke je pokazalo da su američke snage sigurnosti dobile više informacija o muslimanima koji simpatiziraju teroriste od samih američkih muslimana nego od obavještajnih agencija.

Imam Sohaib Sultan sa Sveučilišta Princeton poručuje da je “…ISIL isto za islam što je Donald Trump za američko društvo”.

Vijeće za američko-islamske odnose, skupina za zaštitu građanskih prava, kaže da je islamofobija sve jača u Americi.

”Sve je pomiješano sa strahom i islamofobijom”, kaže Ibrahim Hooper, čelni čovjek te organizacije.

Osim Donalda Trumpa o nekoj vrsti ograničenja ulasku muslimana u Ameriku, da li kao izbjeglica ili putem viza, govorili su i Ted Cruz, Marco Rubio, pa čak i Jeb Bush…

Kada se govori o zločinima iz mržnje u Americi, počinjenim zbog nečije vjerske, rasne, nacionalne ili seksualne orijentacije, onda je statistika iznenađujuća. Najviše takvih zločina, njih 59 posto, počini se protiv Židova u ovoj zemlji.

Općenito govoreći, više takvih zločina ima zbog rasne pripadnosti nego zbog vjerske… Općenito zločini počinjeni iz mržnje smanjeni su za osam posto u 2014. godini (FBI), osim zločina uperenih protiv muslimana ili muslimanskih institucija.

Prema posljednjim podacima FBI-Ja, koji se odnose na 2013.godinu vidljivo je da je najviše bilo napada na Židove ili židovske institucije, 59 posto od ukupnih zločina iz mržnje, antiislamskih 14 posto i antikatoličkih šest posto.

Antiislamski napadi  su znatno pojačani nakon terorističkih napada 2001.godine

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO