Merkel: Izbjeglice su probni test za EU

Merkel: Mi moramo jasno učiniti da oni, kojima je zaštita potrebna, tu zaštitu i dobiju (AP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel je ukazala da su izbjeglice probni test za Europsku uniju i istaknula da Europa, koja se suočava s najvećim priljevom izbjeglica od Drugog svetskog rata, mora zajednički štititi svoje vanjske granice, prenose u subotu njemački mediji.

Merkel se, kako navode, založila da ljudi, koji su iz posve ekonomskih razloga došli, napuste zemlju, a kada je riječ o izbjeglicama, da je bolje da se Europa zajednički angažira.

“Kako se ophodimo prema izbjeglicama… kako ćemo naći zajednički odgovor Europe… kako, kao Europa, možemo pobijediti uzroke zbog kojih ljudi bježe….”, postavila je pitanja Merkel u svojoj ovotjednoj videoporuci i naglasila da je iz njezinog kuta bolje ukoliko se Europa zajednički angažira.

Reklama

Ona je istaknula da očekuje veliku suglasnost Europskog parlamenta po pitanju izbjeglica i dodala kako je potrebno definirano useljavanje u Europu.

Merkel: EU mora više izdvajati za izbjeglice

Prema njezinim riječima, nužno je da Europa pruži svoj doprinos globalnim izazovima.

Reklama

Ona je naglasila da je također nužno i da se preuzme više odgovornosti za one zemlje gdje se izbjeglice više zadržavaju ili gdje su uzroci bijega, kao što su Libanon, Jordan i Turska.

Merkel je zahtijevala zajedničke napore EU-a i dodala da EU mora više izdvajati za razvojnu pomoć i programe za podršku izbjeglica.

“To može Europa samo zajednički”, ocijenila je Merkel, a povodom onih koji imaju sumnje u vezi s prijemom izbjeglica, naglasila da se ljudima mora omogućiti da postave pitanja.

“Mi moramo jasno učiniti da oni, kojima je zaštita potrebna, tu zaštitu i dobiju”, rekla je Merkel i poručila da oni koji dolaze samo iz ekonomskih razloga, moraju napustiti Njemačku.

Izvor: Agencije