Milanović: Ne bojim se zatvaranja granice s Mađarskom

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u subotu kako se ne boji da će doći do potpunog zatvaranja mađarske granice bez obzira što Mađari već u nedjelju dovršavaju ogradu prema Hrvatskoj, dodavši  kako će izbjeglice taj snop bodljikave žice ”zubima pojesti”.

Milanović je rekao kako priču sa žičanom ogradom slušaju već dva tjedna.

”To nije ograda to je bodljikava žica. Problem se mora riješiti u Turskoj i Grčkoj. Netko je govorio o tome da bi trebalo poslati vojsku na mađarsku granicu s Hrvatskom i Srbijom; pa neka pošalju brodove u Grčku”, rekao je Milanović.

Na novinarski upit osvrnuo se i na komentar mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je jučer izjavio da na hrvatskog premijera “treba gledati kao predstavnika Socijalističke internacionale kojem je posao da napada Mađarsku”, te da “što god hrvatski premijer kaže, Mađarska ne smatra mišljenjem hrvatskog naroda”.

”Viktor Orban prolazi u Mađarskoj, ali ne u Europi i naročito ne u Europskom vijeću. Nema tu ničeg osobno, na stvari koje on priča ja imam ljudsku i političku potrebu reagirati. Ja sam vjerodostojniji od njega jer sam cijelog života bio lijevi centar dok je on prošao put od radikalnog komunista do radikalnog antiliberala”, izjavio je Milanović.

Hrvatska spremna za zatvaranje granice

Reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo javlja kako sa hrvatske strane granice, izbjeglicama volonteri daju hranu i vodu, dok ih s mađarske strane dočekuju naoružani vojnici i oklopni transporteri.

Odluka Mađarske o ponovnom zatvaranju granice ovisit će o tome da li će Njemačka i Austrija zabraniti ulazak izbjeglica.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je rekao da je Hrvatska spremna za taj scenarij.

Ukoliko granica bude zatvorena, izbjeglice bi najvjerojatnije usmjeravali ka slovenskoj granici, što je dogovoreno sa Slovenijom.

Ranije su zagrebački mediji prenijeri da će Mađarska u nedjelju potpuno zatvoriti granicu s Hrvatskom, na kojoj je već postavljena visoka ograda, a sada se na nju dodaje i ‘žilet žica’.

Kod graničnog prijelaza Baranjsko Petrovo Selo – Beremend postavljaju se žičani kolutovi, a slično je i uz granicu u Podravini, u općini Gola i kod Botova.

Mađarski vojnici već dva tjedna užurbano rade na podizanju bedema između dvije države članice EU-a, a očekuje se da do kraja sutrašnjeg dana bude postavljena dvostruka ograda duž cijele kopnene granice Mađarske s Hrvatskom.

Preko službenog prijelaza Baranjsko Petrovo Selo i ilegalnog Botovo u dva tjedna u Mađarsku je ušla većina od gotovo 100.000 izbjeglica, koji su u Hrvatsku prethodno došli iz Srbije.

Vojnici postavili ogradu za dva dana

Žičana ograda postavljena je uz kanal Ždaličica kod Gole i Ždale, kao i kod ilegalnog prijelaza u Botovu, kojim je do sada prošlo više od 50.000 izbjeglica.

Mađarski vojnici su za samo dva dana postavili ogradu, čime su u slučaju odluke njihove Vlade spremni zaustaviti ulazak izbjeglica na svim ilegalnim prelazima u Prekodravlju.

Prema neslužbenim saznanjima Jutarnjeg lista, potpuno zatvaranje granice i završetak izgradnje ograde planirani su za kraj ovog tjedna, vjerojatno u nedjelju, nakon čega će izbjeglice u Mađarsku moći ući samo preko službenih prijelaza.

Od početka migracijske krize, 16. rujna, u Republiku Hrvatsku do subote u 12 sati ušlo je 103.866 migranata, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova RH. 

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO