Češka predlaže slanje vojnika u Mađarsku

Ministri unutrašnjih poslova četiri zemlje sastat će se 8. oktobra kako bi razmotrili ideju slanja vojnika i policajaca (EPA)

Češka vlada je predložila da tri srednjoevropske države pošalju stotine vojnika i policajaca u pomoć Mađarskoj da zaštiti svoje granice od priljeva izbjeglica u šengensku zonu, izjavili su zvaničnici.

“Naša Vlada je spremna pomoći Mađarskoj u zaštiti šengenske granice. Predlažemo zajedničku akciju V4”, objavio je češki premijer Bohuslav Sobotka na svom profilu na Twitteru, misleći pritom na Višegradsku grupu čije su članice Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska.

Sobotka je rekao da će se ministri unutrašnjih poslova tih zemalja sastati 8. oktobra kako bi razmotrili tu ideju.

Češka novinska agencija CTK prenijela je izjavu ministra unutrašnjih poslova Milana Chovaneca koji je rekao da bi ti planovi mogli uključivati slanje stotina čeških, poljskih i slovačkih vojnika i policajaca na južnu mađarsku granicu na nekoliko mjeseci.

Protivljenje kvotama EU

Češka, Rumunija, Slovačka i Mađarska snažno se protive obaveznim kvotama za raspodjelu 120.000 tražitelja azila po zemaljama članicama Evropske unije.

Ministri unutrašnjih poslova i pravde EU krajem prošlog mjeseca u Briselu su “velikom većinom” glasova država članica usvojili rezoluciju o preraspodjeli izbjeglica među državama EU.

Mađarska je nakon toga predložila određivanje svjetskih kvota za prihvat izbjeglica, te je najavila da će od EU tražiti preuzimanje finansiranja izbjegličkih kampova u Jordanu, Turskoj i Libanu.

Izvor: Agencije