Obama traži milijarde za sigurnosti granica

Američki predsjednik Barack Obama zatražio je od Kongresa dvije milijarde dolara za jačanje granične sigurnosti.

Više od 50.000 djece iz zemalja Centralne Amerike ušlo je u SAD od oktobra, čime su izazvali potpuni haos u imigracijskom sistemu.

Administracija želi da Kongres izdvoji dodatna sredstva za resurse, osoblje i ustanove kako bi se riješio problem sve većeg broja djece imigranata, koja bježe od nasilja i siromaštva u Centralnoj Americi.

Reklama

„Imamo pravu humanitarnu krizu na granici, krizu koja pokazuje da moramo zaboraviti politiku i zauvijek urediti američki imigracioni sistem”, izjavio je Obama.

Predsjednik SAD-a također traži jačanje granične sigurnosti i oštrije kazne za trgovce ljudima, koji krijumčare emigrante iz El Salvadora, Gvatemale i Hondurasa.

I, najvažnije, traži od Kongresa da izmijeni zakon koji omogućava brzu deportaciju izbjeglica iz Centralne Amerike, umjesto provođenja postupka na imigracionom sudu, zaduženom za razmatranje zahtjeva za amnestiju. Ovi sudovi su pretrpani, a proces može potrajati godinama.

Reklama

Povratak u opasna područja

Obama se ranije našao na udaru kritika latinoameričkih organizacija zbog deportacija ilegalnih imigranata.

“Neka od ove djece i majki zaista imaju pravo na status izbjeglica i azilanata. Ubrzani proces deportacije samo će dovesti do toga da će veliki broj te djece biti poslan natrag u veoma opasna područja”, kazala je Cristina Jimenez iz organizacije United We Dream (Zajedno sanjamo).

Reklama

U međuvremenu, nakon što su republikanci u Kongresu isključili mogućnost revizije Zakona o imigraciji ove godine, Obama je najavio da će sam nešto poduzeti i, kako se izrazio, popraviti dijelove narušenog sistema. Nije krio ni ogorčenost potezima Kongresa.

“Usvojite zakon. Riješite problem… Nemojte samo govoriti NE kad se svi slažu da nešto treba učiniti”, poručio je Obama.

Ali, pokušaje usvajanja zakona o reformi imigracionog sistema mnogi smatraju unaprijed propalim, nakon kritika konzervativnih republikanskih glasača na račun zakonodavaca koji se zalažu čak i za djelomične reforme.

Izvor: Al Jazeera i agencije