Ilegalni meksički imigranti žrtve otmica

Stotine Meksikanaca svakodnevno budu deportirane iz Sjedinjenih Američkih Država u zemlju porijekla. Čim stignu u Meksiko, skoro se svi pokušavaju vratiti u SAD.

Prva stanicu u tom procesu je hotel u gradiću Mexicali uz američku granicu. Ekipa Al Jazeere posjetila je taj hotel za meksičke imigrante.

Kako izvještava Adam Raney, nedavni talas otmica i ucjena uznemirio je imigrante, koji traže od vlasti da ih zaštite.

Deportirani meksički imigrant je pokazao naloge o deportaciji koje je dobio svaki put kad je uhvaćen dok se pokušavao vratiti u Sjedinjene Države. Devet puta je pokušao i devet puta je vraćen natrag.

Frustriran, na kraju je platio krijumčarima da ga prebace preko granice. Umjesto da mu pomognu, oteli su ga.

Deportirani imigrant Miguel je rekao: “Bio sam uplašen. Uvijek pretuku ljude kako bi ih zastrašili.”

Oslobođen je, ali tek nakon što je njegova porodica otmičarima platila 5.000 dolara. Prije deportacije u julu, deset godina je živio u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, radio u restoranu i podizao porodicu.

Očaj kao motiv

“Ljude motivira očaj, jer žele preći kako bi vidjeli porodice”, dodao je Miguel.

Sergio Tamai vodi hotel za deportirane imigrante. Kaže da je broj otmica duž granice porastao u posljednje vrijeme.

“Sigurnost duž granice pojačana je proteklih godina. Krijumčari su ranije prebacivali ljude preko granice. Ali sada ih često kidnapiraju i iznuđuju novac od njihovih porodica”, kazao je Tamai.

Tamaijev hotel je posljednje utočište za imigrante koje američke vlasti često deportiraju usred noći. Dolaze u hotel sa malo novca i još manje opcija.

Većina ih sanja o povratku u SAD. Neki u Mexicaliju provedu nekoliko dana, neki ostanu mnogo duže, kao Jaime Robles.

Ranije je kuhao za turiste i kockare u luksuznom hotelu u Las Vegasu. Sada kuha za deportirane sunarodnjake i želi se vratiti u Sjedinjene Države.

Robles je rekao: “Nemamo dokumente i ne možemo izvaditi pasoše. Zato moramo ići kroz pustinju.”

Demonstracije emigranata

Tamai je organizirao demonstracije imigranata, na kojima su tražili zaštitu vlasti.

“Ovi deportirani imigranti kažu da su postali meta bandi otmičara i žele da vlasti učine više kako bi ih zaštitile. Došli su do granice sa Sjedinjenim Državama i traže od meksičke Vlade da odbije deportacije iz SAD-a usred noći”, izvijestio je Raney.

Na demonstracijama je bilo samo nekoliko desetaka ljudi, ali privukli su pažnju načelnika državne policije. Poručio im je da će se fokusirati na njihovu sigurnost, ali je u razgovoru za Al Jazeeru rekao da broj navodnih otmica opada.

“Dobijamo izvještaje o iznuđivanjima i otmicama, čak i izvještaje prema kojima drže ljude u pećinama. Ali to su izolirani slučajevi”, kazao je Daniel De La Rosa, načelnik okružne policije.

Lokalni izvještaji i sami imigranti navode da se broj otmica povećava. Ali za one koji su očajni i žele se vratiti porodicama, to je rizik koji su spremni prihvatiti.

Izvor: Al Jazeera