AI: Evropi granice važnije od ljudi

Za EU jačanje evropskih granica jasno nadjačava spašavanje ljudskih života, smatra Amnesty International (AFP)
Za EU jačanje evropskih granica jasno nadjačava spašavanje ljudskih života, smatra Amnesty International (AFP)

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty Inernational (AI) u svom u najnovijem izvještaju navodi da evropske vlade više brinu o jačanju granica nego o očuvanju ljudskih života.

Objavljivanje izvještaja podudara se sa otvaranjem javne peticije na internetu u kojoj se od Evropskog parlamenta (EP) traži da na odgovornost pozove vlade i institucije Evropske unije (UN) zbog ponašanja prema imigrantima.

U nekoliko navrata Italija je vratila ljude u Libiju, gdje su zatvarani i maltretirani.

U izvještaju se ističe da je kampanja namijenjena za pozivanje na odgovornost svake evropske zemlje koja krši ljudska prava na način na koji provodi kontrolu migracije.

Nekažnjeno maltretiranje

“Evropa danas ne uspijeva u unapređenju i poštovanju prava imigranata, azilanata i izbjeglica. Neprijateljstvo je rasprostranjeno i maltretiranje često prolazi nekažnjeno”, navodi AI.

Pokušavajući spriječiti ilegalnu migraciju, evropske zemlje su ojačale mjere zaštite granica i van njihovih okvira bez obzira na gubitak ljudskih života.

U izvještaju se ističe da u proteklih deset godina evropske zemlje sve više pokušavaju spriječiti ljude da iz Afrike brodom stignu do kontinenta, te da su provele niz mjera za osiguravanje pomorskih ili kopnenih granica.

Prema izvještaju, tokom protekle godine u nekoliko navrata Italija je vratila ljude u Libiju, gdje su zatvarani i maltretirani.

Gubitak ljudskih života

U izvještaju se navodi da je tokom 2011. godine najmanje 1.500 osoba, među kojima su bile žene i djeca, utopilo u Sredozemnom moru u pokušaju da dođu do Evrope.

Amnesty smatra da su se pojedini smrtni slučajevi mogli spriječiti da su spasilačke operacije brže pokretane.

“Za EU jačanje evropskih granica jasno nadjačava spašavanje ljudskih života. Pokušavajući spriječiti ilegalnu imigraciju, evropske zemlje su ojačale mjere zaštite granica i van njihovih okvira bez obzira na gubitak ljudskih života. Daleko od pogleda javnosti ove mjere izlažu ljude riziku ozbiljnog zlostavljanja”, rekao je direktor ureda AI u evropskim institucijama Nicolas Berger.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO