Rusi traže zaštitu ukrajinskih nuklearki

Ukrajinske nuklearne elektrane imaju dovoljno goriva do marta ili aprila, upozorava Vlada Rusije (EPA)

Ruska korporacija Rosatom planira zatražiti od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da osigura nuklearna postrojenja u Ukrajini, potvrdio je dopredsjednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin predsjedniku Vladimiru Putinu.

“Namjeravamo zatražiti od Međunarodne agencije za atomsku energiju da provede dodatnu provjeru sigurnosnih parametara u ukrajinskim nuklearnim postrojenjima”, rekao je Rogozin.

Problem prijenosa goriva

Reklama

Dodao je i da Ukrajina ima 15 operativnih jedinica u četiri nuklearne elektrane, kao i da bi privatne sigurnosne kompanije, ukrajinsko Ministarstvo unutarnjih poslova i ukrajinska sigurnosna služba trebali zaštititi sigurnosne parametre u nuklearnim postrojenjima u toj zemlji, prenio je ITAR-TASS.

Ruski vicepremijer je još rekao i kako je prijenos nuklearnog goriva preko Ukrajine do ruskih partnera u istočnoj Europi, kao i isporuka goriva u nuklearne elektrane u susjednim zemljama, poseban problem.

Te nuklearne elektrane imaju dovoljno goriva do ožujka ili travnja, objasnio je Rogozin, dodajući da je, zbog nestabilne situacije u Ukrajini, uvedena zabrana protoka nuklearnog goriva.

Izvor: Agencije