NATO pozvao Rusiju da se povuče iz Ukrajine

22:12 – Berlin, Moskva

Njemačka kancelarka Angela Merkel optužila je u nedjelju ruskog predsjednika Vladimira Putina da je prekršio međunarodno pravo “neprihvatljivom ruskom intervencijom u Ukrajini”, a on je njoj rekao kako su poduzete ruske mjere bile prikladne, imajući u vidu “iznimno stanje”.

“Kancelarka je ponovno pozvala ruskog predsjednika da poštuje teritorijalnu cjelovitost Ukrajine”, rekao je u saopćenju zamjenik Vladinog glasnogovornika Georg Streiter nakon telefonskog razgovora dvoje čelnika.

Kremlj je saopćio kako je u razgovoru Putin rekao da su ruski građani i oni koji govore ruski u Ukrajini suočeni s prijetnjom ultranacionalista te da su mjere koje je Rusija poduzele potpuno prikladne uzimajući u obzir “iznimno stanje”.

Merkel i Putin su se saglasili kako će Rusija i Njemačka nastaviti konsultacije bilateralno i multilateralno tražeći “normalizaciju” stanja, saopćio je Kremlj.

Putin je prihvatio  prijedlog njemačke kancelarke da se uspostavi misija za utvrđivanje činjenica poput kontaktne grupe, možda pod vodstvom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju  kako bi se otpočeo politički dijalog, stoji u njemačkom saopćenju.


21:28 – Brisel

U Briselu se održao sastanak ambasadora zemalja NATO-a o Ukrajini. Generalni sekretar Alijanse, Anders Fogh Rasmussen, pozvao je Rusiju da prestane sa prijetnjama Ukrajini, jer svojim postupcima krši konvenciju UN.

Također, pozvao je Kijev da poštuje i osigura prava ruske nacionalne manjine na Krimu. Na sastanku su bili i predstavnici ukrajinske vlasti.

Više detalja iz Brisela donosi novinarka Al Jazeere Katarina Drlja.


20:55 – Brisel

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen u Briselu je osudio rusku vojnu intervenciju na Krimu.

“Vojne aktivnosti protiv Ukrajine od strane Vojske Ruske Federacije predstavljaju kršenje međunarodnog prava. Rusija mora poštivati svoje obaveze prema Povelji UN-a i mora poštivati duh i principe OSCE-a na kojoj počiva mir i sigurnost Evrope”, rekao je Rasmussen.

“Pozivamo Rusiju da smiri tenzije, da poštuje sve međunarodne obaveze, da povuče svoje snage u međunarodne baze … pozivamo sve snage da pokušaju naći mirno rješenje putem dijaloga”, kazao je on.

Rasmussen je kazao da NATO naglašava važnost inkluzivnog političkog procesa u Ukrajini na osnovu poštivanja ljudskih prava i prava manjina.

“Danas NATO jasno govori da stojimo uz Ukrajinu kao našeg cijenjenog partnera”, rekao je Rasmussen.

NATO podržava slanje međunarodnih posmatrača u Ukrajinu.

Rasmussen je rekao  kako će NATO saveznici nastaviti podržavati teritorijalni integritet Ukrajine, kao i pravo Ukrajinaca da odluče svoju budućnost bez miješanja stranih država.

Rekao je kako nijedna članica NATO-a nije tražila vojnu intervenciju, ali da se svakodnevne konsultacije nastavljaju.


20:40 – Sevastopolj

Proruske snage nastavljaju jačanje prisustva na Krimu i već su zauzele više lokacija.

Ali, kako iz Sevastopolja izvještava novinar Al Jazeere Laurence Lee, osoblje u jednoj ukrajinskoj vojnoj bazi i dalje im prkosi.


20:00 – Kijev

U Ukrajini je pokrenut proces protiv tek postavljenog mornaričkog komandanta, kojeg se sumnjiči za izdaju.

Denis Berežovski je smijenjen jer je tokom ruske blokade zapovjedništva Mornarice na Krimu predao oružje i snimio videoporuku u kojoj se zakleo na vjernost proruski orijentiranoj regionalnoj Vladi, javlja reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.


 


19:50 – Brisel

U Briselu je u toku sastanak ambasadora zemalja članica NATO-saveza.

SAD, Kanada, Francuska i Velika Britanija prestale su sa pripremama za samit G8, koji je trebalo da se održi u ruskom Sočiju.

Američki državni sekretar John Kerry upozorio je na to da bi zemlje Zapada mogle da uvedu sankcije Rusiji.


18:43 – Brisel

U Briselu se održava sastanak ambasadora zemalja NATO-a o Ukrajini. Generalni sekretar NATO-a, Anders Fogh Rasmussen pozvao je Rusiju da prestane s prijetnjama Ukrajini, jer svojim postupcima krši konvenciju UN-a.

Također, pozvao je Ukrajinu da poštuje i da osigura prava ruske nacionalne manjine na Krimu. Više detalja iz Brisela donosi novinarka Al Jazeere Katarina Drlja.


18:37 – New York

Telefonskim putem o Ukrajini su razgovarali američki predsjednik Barack Obama i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Više detalja iz New Yorka donosi novinar Al Jazeere Ivica Puljić.


18:32 – Ljubljana

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u nedjelju da bi Slovenija, koja je u dobrim odnosima s Rusijom, mogla biti posrednik u krizi s Ukrajinom, te da će Sloveniju predložiti kao mogućeg medijatora u ponedjeljak na sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije.

“Naše je stajalište da odgovarajuće rješenje treba potražiti u okviru političkog dijaloga, jer bi rat na tom području značio pravu katastrofu za stabilnost Evrope i šire”, kazao je Erjavec u izjavi za novinare.

“Zastupat ćemo stajalište da rješenje treba naći političkim dijalogom i diplomatijom, te sačuvati cjelovitost Ukrajine”, rekao je Erjavec pred sastanak u Briselu.


18:30 – Lugansk

Demonstranti u Lugansku, najistočnijem gradu u Ukrajini, zauzeli su danas zgradu lokalne uprave i tražili od ruskog predsednika Vladimira Putina da pošalje trupe u taj grad, izvestio je list Ukrajinskaja pravda.

Pored toga, demonstranti su nazvali privremenu Vladu u Kijevu nelegalnom, prenosi Russia Today.


18:20 – Krim

Prema međunarodnom sporazumu koji su potpisale Ukrajina, Rusija i druge svjetske sile, krimski poluotok je dio Ukrajine.

Međutim, stanovništvo tog autonomnog regiona je podijeljeno. Ukoliko bude održan referendum – moglo bi doći do odvajanja Krima od Ukrajine.


 


17:14 – New York

Reporter Al Jazeere Ivica Puljić izvještava o stavu SAD-a o stanju u Ukrajini.


 


17:00 – Brisel

Reporterka Al Jazeere Katarina Drlja u Briselu prati sastanak ukrajinskih predstavnika s ambasadorima zemalja članica NATO-a.


 


16:42 – Moskva

Reporter Al Jazeere Đorđe Kostić javio se iz Moskve, gdje je policija privela desetine učesnika demonstracija protiv ruske oružane invazije na Krim.


 


16:15 – Kijev 

Tri bivša predsjednika Ukrajine, Leonid Kravčuk, Leonid Kučma i Viktor Juščenko, dali su zajedničku izjavu.

“Pozivamo Parlament Ukrajine da odmah održi sjednicu, proglasi mobilizaciju i bude spreman braniti našu zemlju. Parlament treba da se odrekne Sporazuma sa Rusijom u Harkovu. Ukrajinske vlasti odmah bi trebalo da potpišu ugovor o saradnji sa Evropskom unijom”, navode bivši predsjednici Ukrajine.


16:09 – Kijev

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk rekao je da ruske snage provociraju ukrajinsku vojsku ne bi li izazvale reakciju, ali da do sada nije došlo do sukoba, javlja iz Kijeva reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Širom zemlje otvoreni su regrutacijski centri. Ukrajina ima vojni kapacitet blizu 6,8 miliona vojnika.

Na glavnom trgu u Kijevu okupile su se desetine hiljada demonstranata. Prisutnima se objavio i bivši gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili, koji je kazao da ne vidi strah među Ukrajincima.

Vođa opozicije Vitalij Kličko pozvao je Ukrajince na jedinstvo.


Ivan Čorkalo o tenzijama između Ukrajine i Rusije


16:02 – London 

Britanski ministar vanjskih poslova na putu je za Kijev. Rekao je kako namjerava voditi Vladu Ukrajine ka direktnim pregovorima s Rusijom. William Hague je rekao da je Rusija ugrozila ukrajinsku teritoriju, ali da je u ovom trenutku važno smanjiti tenzije.

“Mislim da je jako važno voditi ih, uključujući i trenutnog predsjednika. Jako je važno smanjiti tenzije. Ukrajinci su mi rekli da neće nasjedati na provokacije i ja ću ih podržati u tom stavu. Bio sam vrlo zabrinut jutros u vezi s izvještajima vezanim za eskalaciju tenzija.
Također, pozvat ćemo Ruse da direktno razgovaraju s Ukrajincima, kroz ministarske i vojne kanale, što do sada nisu radili. Pozvao sam ministra Lavrova jučer da to učini. Osim toga, moramo proučiti kako mogu zajedno komunicirati uz Ujedinjene narode i OESS”, rekao je Hague.


14:20 Vatikan

Papa Franjo apelirao je na sve strane u Ukrajini da riješe krizu dijalogom i saradnjom.
Obraćajući se velikom broju vjernika okupljenih u Vatikanu, papa je tražio da se “nastave moliti za Ukrajinu”, te dodao kako se nada da ljudi iz različitih dijelova te države mogu sarađivati kako bi “prebrodili nesporazume”.


14:10  Berlin

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je izjavio da je situacija u Ukrajini “ekstremno opasna” i apelirao na Rusiju da prekine sa kršenjem ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

“Hitno je potrebno da svi na odgovornim funkcijama prestanu sa daljim mjerama, koje mogu biti shvaćene jedino kao provokacija”, navodi se u saopćenju Steinmeirovog kabineta, prenosi Reuters.

“Sve osim toga bi rezultiralo eskalacijom nasilja, uz neizvjesne, a moguće i dramatične posljedice”, istakao je njemački šef diplomatije.

Steinmeier je dodao i to da Rusija nema pravo da šalje svoju vojsku na suverenu teritoriju Ukrajine u mjeri većoj od one predviđene sporazumom o ruskoj Crnomorskoj floti.


13:50 – Brisel

Ruska vojna intervencija u Ukrajini je prijetnja miru u Evropi i Rusija mora hitno smanjiti tenzije, rekao je generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

“Ono što Rusija trenutno radi u Ukrajini predstavlja kršenje principa Povelje Ujedinjenih naroda. To je prijetnja miru i sigurnosti u Evropi”, rekao je Rasmussen novinarima u Briselu uoči sastanaka ambasadora NATO-a.


13:40 – Kijev

Demonstranti su se okupili u centru Kijeva na proukrajinskom maršu solidarnosti.


[Al Jazeera]


13:20 – Krim

Stotine vojnika u vojnim vozilima sa ruskim registarskim tablicama stigle su ispred ukrajinske vojne baze pješadije u Privolnoju na Krimu, potvrdili su dopisnici američke agencije AP.

AP navodi da se konvoj sastoji od najmanje 13 vojnih vozila sa 30 vojnika u svakom vozilu i četiri oklopna vojna vozila sa instaliranim mitraljezima.

Vozila koja imaju ruske registarske tablice opkolila su ukrajinsku vojnu bazu i blokirala ukrajinske vojnike.
Naoružani ukrajinski vojnici su u tenku na kapiji te baze, navode dopisnici američke agencije sa Krima.


12:49  Moskva 

Moskovska policija zadržala je desetine demonstranata koji su se okupili na protestu protiv vojne intervencije u Ukrajini.

Policija nije dozvolila demonstrantima da se okupe ispred Ministarstva odbrane, javlja reporter Al Jazeere Đorđe Kostić. Na demonstracije je izašlo 100 ljudi, a učesnici protesta nosili su ukrajinske zastave.


12:40 – Kijev 

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk u nedjelju je održao konferenciju za novinare na kojoj je opisao situaciju na Krimu, javlja reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

“Ovo je, zapravo, objava rata mojoj zemlji. Apeliramo na [ruskog predsjednika Vladimira] Putina da povuče svoje trupe iz ove države i DA poštuje bilateralne dogovore. Ako želi biti predsjednik koji je počeo rat između dvije susjedne i prijateljske države, vrlo je blizu svog cilja. Na rubu smo propasti. Nije bilo razloga da Ruska Federacija izvrši invaziju na Ukrajinu i vjerujemo da će naši zapadni partneri i cijela međunarodna zajednica podržati teritorijalni integritet i jedinstvo Ukrajine, te učiniti sve što mogu da zaustave vojni sukob”, izjavio je Jacenjuk.


11:45 – Kijev

Ukrajina je proglasila opću mobilizaciju i objavila kako je pozvala sve rezerviste nakon odluke Rusije o slanju vojnih trupa.

Vršilac dužnosti predsjednika Oleksander Turčinov već je naredio da se poveća osiguranje na ključnim mjestima, poput nuklearnih elektrana.

Objavljujući mobilizaciju rezervista, šef Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Adrej Parubij rekao je da će oružane snage biti u “punoj borbenoj pripravnosti”.


11:15 – Pariz 

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius danas je tražio da pripremni sastanci za samit G8 u ruskom gradu Sočiju budu odloženi, kako bi se izvršio pritisak na Rusiju da ublaži eskalaciju krize u Ukrajini.

“Stav Francuske je da traži obustavljanje priprema za samit G8 u Sočiju sve dok se ruski partneri ne vrate principima iz sporazuma sa G8 i G7”, rekao je Fabius za radio “Evropa 1”.


10:35 – Sevastopolj 

Ruski vojnici uzeli su oružje iz radarske baze i ukrajinskog mornaričkog centra za obuku na Krimu i pozvali svoje osoblje da “stane uz legitimne lidere Krima”, javila je jutros ruska novinska agencija Interfaks.

Ruska agencija navodi, pozivajući se izvor u ukrajinskog Ministarstva odbrane, da su ruski vojnici pokupili i odnijeli pištolje, puške i pakete municije iz radarske baze u blizini grada Sudak.

Druga grupa ruskih vojnika uklonila je oružje iz ukrajinskog mornaričkog centra za obuku u lučkom grad Sevastopolj, gdJe Rusija ima vojnu bazu za svoju Crnomorsku flotu, prenosi Reuters.

Jevgenij Savčenko, guverner ruskog regiona Belgorod na zapadu zemlje, rekao je danas da su oružane grupe pokušale da prepriječe put koji vodi ka ukrajinskoj granici, javlja Interfaks.

Zamjenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin ističe da je Sevastopolj na Krimu “dom” ruske Crnomorske flote, javlja ruska agencija Itar-Tass.

Komentarišući pozive bivših ukrajinskih predsjednika Leonida Kravčuka, Leonida Kučme i Viktora Juščenka za raskid Karkovskog ugovora, koji tretira vojnu bazu ruske flote na Krimu, Rogozin je rekao da “Crnomorska flota nije beskućnik”.

“Sevastopolj je njihov dom. A vi bolje da se bavite svojim unucima”, poručio Rogozin bivšim ukrajinskim predsjednicima na Twitteru.

Itar-Tass javlja i to da su brojni ukrajinski vojnici koji služe u vojnim jedinicama na Krimu prešli na stranu krimskih snaga samoodbrane, pošto je u Ukrajini proglašena opća mobilizacija.


10:15 – Brisel

Zapad je počeo jačati pritisak na Moskvu nakon što je predsjednik Vladimir Putin dobio odobrenje Parlamenta za moguću rusku vojnu intervenciju u Ukrajini, gdje je proglašeno vanredno stanje zbog akcija proruskih snaga na Krimu i istoku zemlje.

Sjevernoatlantski savez odlučio je za nedjelju sazvati hitan sastanak 28 ambasadora zemalja članica NATO-a prije sastanka komisije NATO-Ukrajina predviđene za poslijepodne, izjavio je glavni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Uoči hitnog sastanka evropskih ministara vanjskih poslova u Briselu, šefa grčke diplomatije Evangelosa Venizelosa, čija zemlja trenutno predsjedava EU-om, očekuju se u nedjelju u Kijevu, gdje će se susresti s novim ukrajinskim čelnicima. Njemu će se u Kijevu pridružiti i britanski kolega William Hague.


08:05 Ottawa

Kanada povlači svog ambasadora u Rusiji na konsultacije o krizi u Ukrajini i priprema se na zamrzavanje sudjelovanja na skupu zemalja skupine G8 u Sočiju, izjavio je kanadski predsjednik Vlade Stephen Harper.

Harper je u subotu razgovarao s američkim predsjednikom Barackom Obamom, te osudio rusku intervenciju u Ukrajini.

“Kanada je suspendirala svoj angažman u pripremama za G8 skup na vrhu, koji se planira održati u Sočiju, a kanadski ambasador u Moskvi je pozvan na konsultacije”, izjavio je Harper nakon hitnog sastanka kabineta.


06:00 Washington, Moskva

Američki predsjednik Barack Obama rekao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da je Rusija narušila suverenitet Ukrajine slanjem vojnika na Krim i upozorio ga na posljedice, dok je Putin uzvratio da Moskva ima pravo zaštititi svoje interese i interese onih koji govore ruski u Ukrajini.

“Sjedinjene Države osuđuju rusku vojnu intervenciju u ukrajinsku teritoriju”, rekla je Bijela kuća u saopćenju, ističući ono o čemu je bilo govora u 90-minutnom telefonskom razgovoru između Obame i Putina.

Bijela kuća je rekla kako će Sjedinjene Države suspendirati sudjelovanje u pripremnim sastancima za samit G8 u ruskom Sočiju.

SAD poziva Rusiju da smanji napetosti povlačenjem snaga u baze na Krimu, rekla je Bijela kuća.

Bijela kuća je upozorila na to da će nastavak ruskog “kršenja međunarodnog prava” u Ukrajini voditi većoj političkoj i privrednoj izolaciji Rusije.


2. mart 2014.


21:44 – London

Britanski premijer David Cameron pozvao je Rusiju da smiri situaciju u Ukrajini, nakon što je Vijeće Federacije Rusije odobrilo zahtjev predsjednika Vladimira Putina za slanjem ruske vojske u Ukrajinu radi zaštite ruskih građana i Crnomorske flote na Krimu.

“Ne može biti opravdanja za vanjsku vojnu intervenciju u Ukrajini i to sam rekao predsjedniku Putinu u jučerašnjem razgovoru”, rekao je Cameron, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

“Svako mora dobro razmisliti o svojim akcijama i raditi na smirivanju, a ne na eskaliranju napetosti. Svijet promatra”, rekao je Cameron.

Britanija je danas pozvala na hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o Ukrajini i saopćila da podržava održavanje vanrednog sastanka vanjskopolitičkog vijeća EU-a.

Ministar vanjskih poslova Britanije William Hague sutra će otputovati u Kijev na razgovore s predstavnicima prijelazne Vlade Ukrajine.


21:20 – Kijev

Privremeni predsjednik Ukrajine Oleksandar Turčinov i novi premijer te zemlje Arsenij Jacenjuk izjavili su večeras da je Ukrajina stavila svoje oružane snage u stanje borbene gotovosti i upozorili Rusiju da bi bilo kakva vojna intervencija u Ukrajini dovela do rata.

Poslije trosatnog sastanka sa šefovima sigurnosnih i vojnih službi, Turčinov je u televizijskom obraćanju rekao da nema opravdanja niti osnove za “rusku agresiju na njegovu zemlju”, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Turčinov je kazao kako je naložio da se oružane snage stave u stanje borbene gotovosti i da je Ukrajina pojačala sigurnost oko nuklearnih postrojenja i aerodroma, prenosi AFP.

Tijekom zajedničkog obraćanja Jacenjuk je rekao da je u telefonskom razgovoru s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom pozvao Rusiju da vrati svoje trupe u bazu na Krimu i pozvao Moskvu na razgovore, kako bi se pronašlo političko rješenje za krizu.

“Vojna intervencija bi značila početak rata i okončanje odnosa između Ukrajine i Rusije u svakom smislu”, rekao je Jacenjuk novinarima, izrazivši uvjerenje da Rusija neće izvesti intervenciju.


21:18 – Washington

Američki ministar obrane Chuck Hagel razgovarao je u subotu sa svojim ruskim kolegom Sergejem Šojguom, rekao je Reutersu američki zvaničnik, u vrijeme dok je ruski predsjednik Vladimir Putin osiguravao ovlasti svoga Parlamenta da napadne Ukrajinu, prenosi Hina.

Upitan jesu li neke američke trupe u stanju pripravnosti zbog nemira na poluotoku Krimu, zvaničnik je rekao kako nema promjena statusa američke vojske. SAD je usredotočen na diplomatske mogućnosti, rekao je zvaničnik, traživši da ostane neimenovan.

Zvaničnik nije dao pojedinosti Hagelovog razgovora s ruskim ministrom obrane Šojguom.

Izvor: Al Jazeera i agencije