IAEA nema novca za pojačani nadzor Irana

Po dogovoru postignutom u Ženevi, Iran se obvezao na šest mjeseci prekinuti osjetljive nuklearne aktivnosti u zamjenu za smanjenje nekih sankcija (AP)

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je priznala da zbog nedostatka sredstava nije kadra ispuniti svoju obvezu pojačanog nadziranja iranskih nuklearnih centrala, koju ima po dogovoru što su ga u nedjelju u Ženevi postigli Teheran i svjetske sile. 

“Moramo proučiti dogovor (…) Za to će trebati vremena, jer je riječ o zamršenoj zadaći (…) Ne mogu reći kada ćemo biti spremni”, rekao je glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Yukiya Amano na tiskovnoj konferenciji na marginama sastanka Guvernerskog vijeća IAEA-e u petak u Beču, prenosi Hina.

“To zahtijeva dosta novca i (više) radnog osoblja (…) Proračun IAEA-e je veoma, veoma ograničen. Ne mislim da ćemo našim vlastitim sredstvima moći pokriti sve (dodatne obveze)”, dodao je.

‘IAEA ima glavnu ulogu’

Dogovor predviđa svakodnevnu inspekciju osjetljivih centrala za obogaćivanje urana u Natanzu i u Fordu, te reaktora teške vode u Araku.

“Priznajemo da će IAEA imati glavnu ulogu u provjeri (provedbe) mjera (iz dogovora) i spremni smo u cijelosti poduprijeti taj napor”, rekao je u vezi s tim američki veleposlanik u IAEA-i Joseph Macmanus u ime skupine 5+1 (Sjedinjene Države, Kina, Rusija, Francuska i Velika Britanija plus Njemačka).

Po dogovoru postignutom u Ženevi, Iran se obvezao da će na šest mjeseci prekinuti osjetljive nuklearne aktivnosti u zamjenu za smanjenje nekih zapadnih sankcija, koje guše njegovo gospodarstvo.

Zapad i Izrael sumnjaju da Iran želi proizvesti atomsko oružje pod izlikom da radi na civilnom nuklearnom programu, što Teheran niječe.

Iran je usto pozvao inspektore agencije da 8. prosinca posjete postrojenje za proizvodnju teške vode u Araku, te tako iznio “svoj prvi konkretan prijedlog” u provedbi dogovora u šest točaka zaključenog s IAEA-om 11. studenoga, izrazio je zadovoljstvo Amano, dodajući da će agencija prihvatiti prijedlog.

Reaktor teške vode u Araku, koji Iran planira pustiti u pogon koncem 2014, glavni je razlog zabrinutosti svjetskih velesila, jer zemlji nudi mogućnost proizvodnje plutonija, što je zamjensko rješenje za obogaćeni uran za proizvodnju atomske bombe.

Dogovor u šest točaka

Iran se u prvom dogovoru u šest točaka bio obvezao da će inspektorima agencije omogućiti pristup tom postrojenju. Taj je dogovor trebao “stvoriti veće povjerenje između dviju strana”.

Nakon dvije godine neuspješnih pregovora, IAEA i Iran su odlučili odustati od nakane da se dogovore o takozvanom strukturnom pristupu, odnosno o provjeri svih pitanja koja proistječu iz izvješća objavljenog u studenome 2011. godine.

Agencija je ondje navela niz činjenica koje govore da je Teheran do 2003. godine, a možda i poslije, radio na proizvodnji atomske bombe.

Dvije strane su se tada odlučile za postupnu strategiju, a Iran sada ima tri mjeseca za provedbu šest točaka “smjernica” prihvaćenih sredinom studenoga.

Izvor: Agencije