Blokiran YouTube zbog antiislamskog filma

Demonstracije protiv islamskog filma održane su u 20 zemalja (Getty Images)

Sud u Kairu naredio je Vladi da blokira pristup društvenoj mreži YouTube na mjesec dana zbog objave antiislamskog filma koji je izazvao smrtonosne demonstracije širom svijeta.

Sudija Hassouna Tawfiq u subotu je naredio blokadu društvene mreže u Egiptu zbog filma, koji je opisao kao “uvredljivim za islam i poslanika Muhammeda”.

Prvi protesti protiv filma održani su u septembru u Kairu, prije nego što su se demonstracije proširile na 20 zemalja. U sukobima je poginulo najmanje 50 ljudi.

Reklama

Google, vlasnik YouTubea, odbacio je zahtjeve da ukloni snimku sa interneta prošle godine, ali je ograničio pristup korisnicima iz određenih zemalja, uključujući Egipat, Libiju i Indoneziju, jer je objavljivanjem videa u tim zemljama prekršen zakon.

Prijetnja sigurnosti

U jeku protesta u septembru prošle godine, YouTube je blokiran u nekoliko država, uključujući Pakistan, Afganistan i Iran, dok je saudijski kralj Abdullah izdaio naredbu kojom je blokirao sve internetske stranice s pristupom antiislamskom filmu u kraljevstvu.

Reklama

Mohammed Hamid Salim, advokat koji je podnio tužbu u Kairu, naveo je da film predstavlja prijetnju sigurnosti Egipta, te dodao da je YouTube odbio da ukloni film uprkos uvredljivom sadržaju.

Prošle godine, demonstranti u Kairu preskočili su zid ispred Američke ambasade i skinuli američku zastavu tokom prvog protesta protiv filma.

Kasnije je gipatski sud osudio u odsustvu sedam egipatskih koptskih kršćana i američkog svećenika po optužnicama vezanim za antiislamski film.
Slučaj se smatra simboličnim, jer osuđeni uglavnom žive u Sjedinjenim Američkim Državama.

U povezanom slučaju, sud u Kairu također je osudio blogera koji je podijelo film na društvenim mrežama na tri godine zatvora. Presuda je izrečena zbog blasfemije i uvrede religije, ali je osuđeni uslovno pušten.

Izvori: Agencije