Godina zatvora za autora antiislamskog filma

Youssef je autor filma "Nevinost muslimana", koji je izazvao buru antiameričkih protesta širom muslimanskog svijeta (EPA)

Mark Basseley Youssef, autor filma “Nevinost muslimana”, koji je izazvao buru antiameričkih protesta širom muslimanskog svijeta, osuđen je na godinu dana zatvora, jer je prekršio uvjetnu kaznu, nevezano za sporni film.

Kazna je izrečena u srijedu nakon što su se Youssefovi advokati i federalni tužioci nagodili.

Youssef je priznao da je koristio nekoliko lažnih imena, te da je prekršio odredbe uvjetne kazne tako što je nabavio lažnu vozačku dozvolu pod lažnim imenom kako bi počinio bankovnu prevaru.  

Sutkinja Christina Snyder prihvatila je nagodbu, te kaznila Youssefa nakon što je priznao krivicu za četiri od osam prekršaja.

Nedugo nakon što je Youssef napustio sudnicu, putem svog advokata Stevena Seidena objavio je provokativnu izjavu.

„Jedna stvar koju je on htio da poručim svima vama jeste da je predsjednik Obama možda uhvatio Osamu bin Ladena, ali nije ubio ideologiju“, rekao je Seiden.

Upitan šta to znači, Seiden je rekao: „Nisam ga pitao, ne znam.“

Sporni film

Tužioci su u sklopu nagodbe pristali da odbace četiri ostale optužbe.  

Obje strane su se složile da nijedno kršenje odredbi uvjetne kazne nije posljedica sadržaja filma „Nevinost muslimana“, u kome se vrijeđa poslanik Muhammed, a koji je u septembru izazvao val antiameričkih protesta, gdje je više osoba izgubilo živote.

Međutim, pomoćnik državnog tužioca Robert Dugdale smatra da su Youssefove laži o stvarnom identitetu nanijele štetu drugima, uključujući glumce u filmu.

„Oni nisu imali pojma da je on nedavno oslobođen osuđenik“, rekao je Dugdale u srijedu.

„Da su to znali, možda bi se predomislili o filmu“, dodao je.

Youssef će kaznu služiti u federalnom zatvoru.

Izvor: Agencije