Oslobođen osumnjičeni za napad u Bengaziju

U napad na Konzulat SAD-a su poginuli američki ambasador u Libiji i još troje Amerikanaca (Reuters)
U napad na Konzulat SAD-a su poginuli američki ambasador u Libiji i još troje Amerikanaca (Reuters)

Vlasti u Tunisu oslobodile su jedinog osumnjičenog pritvorenog nakon smrtonosnog napada na Konzulat Sjedinjenih Američkih Država u libijskom gradu Bengaziju, kazao je njegov advokat.

Anwar Oued-Ali rekao je u utorak da je njegov klijent Ali Harzi, državljanin Tunisa, oslobođen u ponedjeljak zbog manjka dokaza, ali da mora ostati u Tunisu ukoliko ga iz Suda budu tražili, prenosi AP.

Napad na Konzulat, u kojem su poginuli američki ambasador u Libiji i još troje Amerikanaca, desio se na 11. godišnjicu napada 11. septembra na New York i Pentagon.

Istraga u Libiji ne napreduje zbog nedovoljne moći centralne Vlade i prevlasti milicija, od kojih su neke osumnjičene za saučesništvo u napadu.

Clinton preuzela odgovornost

Kako prenosi AP, Harzija su ranije ispitivali istražitelji iz FBI-ja u prisustvu sudije iz Tunisa.

Prvobitno je uhapšen u Turskoj, a u oktobru je izručen Tunisu, čije su vlasti kazale da postoje “snažne sumnje” da je učestvovao u napadu.

Njegov advokat tvrdi kako nema dokaza koji ga povezuju s napadom.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton je u oktobru preuzela odgovornost za propuste u sigurnosti.

Prema izvještaju američkih istražitelja, objavljenom u decembru, došlo je do “sistemskih propusta”, te propusta visokih zvaničnika State Departmenta.

Izvor: Agencije


Povezane

Hillary Clinton prihvatila zaključke istražitelja da je State Department odgovoran za sigurnosne propuste u vezi s napadom na Konzulat SAD-a u Bengaziju.

19 Dec 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO