Zašto su muslimani ljuti zbog videa?

Kada je riječ o najčitanijim knjigama na prvom mjestu je Kur'an, zatim Evanđelje, a na trećem mjestu je knjiga 'Citati Mao Zedonga' (AP)

Piše: Matthew Cassel

Videosnimak koji vrijeđa poslanika Muhammeda nedavno objavljen na YouTubeu, čiji je producent iz Californije, izazvao je talas demonstracija širom muslimanskog svijeta, uglavnom ispred američkih diplomatskih misija.

U libijskom gradu Bengaziju, ambasador Sjedinjenih Američkih Država i trojica njegovih kolega su ubijeni tokom napada na Konzulat SAD-a, dok su demonstranti u brojnim drugim državama održavali proteste i napadali američke ambasade i konzulate.

Kako bi pojasnili zašto su neki muslimani demonstrirali, razgovarali smo sa dr. Moatazom al-Khateebom, producentom emisije “Šerijat i život”, koja se emitira na kanalu Al Jazeere na arapskom jeziku.

Islamski teolog rođen u Siriji je, također, profesor i autor brojnih knjiga o islamu na arapskom jeziku.

  • Zašto su neki muslimani tako ljuti zbog načina na koji je prikazan poslanik Muhammed?

“Svi poslanici – Muhammed, Isus, Mojsije i drugi (poslanici abrahamskih religija) – su vrlo poštovane ličnosti u islamu. Nema razlike između nivoa poštovanja koje se ukazuje tim poslanicima. Muslimani vjeruju da poslanici imaju viši status od ljudi. Ismijavanje njih ili njihovih života smatraju uvredom korijenima svoje vjere, te je tako bilo kakva uvreda njih, uvreda muslimana uopće”, kaže Moataz al-Khateeb.

  • Zašto Kur'an, koji muslimani smatraju nastavkom jevrejskih i kršćanskih svetih knjiga koje su mu prethodile, smatraju slikovne prikaze poslanika svetogrđem, dok to nije tako u drugim religijama?

“Slikovni prikaz poslanika nije svetogrđe po islamu. Nije problem u prikazivanju poslanika, nego u vrijeđanju. Kur'an ne zabranjuje prikazivanje poslanika; u Kur'anu se ta tema uopće ne spominje. Ali islamski učenjaci zabranili su prikazivanje svih poslanika u znak poštovanja prema njima. Ne postoji osoba koja može naslikati vrijednosti i kompletnu formu poslanika. Muslimani vjeruju u više, nevidljive principe, koji ne mogu biti utjelovljeni u liku običnog ljudskog bića.”

  • Jesu li selefije i druge konzervativne grupe jedini muslimani razljućeni zbog prikazivanja poslanika Muhammeda?

“Takve uvrede poslanika Muhammeda, kao i svih poslanika, razbješnjavaju muslimane širom svijeta, jer je to napad na njihova ubjeđenja i vrijeđanje vrlo poštovane ličnosti u njihovoj religiji.”

  • Zar karikature i videosnimci koji prikazuju poslanika Muhammeda nisu samo primjeri pojedinaca ili publikacija koji prakticiraju pravo slobode govora u svojim državama?

“Muslimani takva djela ne mogu razumjeti jednostavno kao “slobodu govora”, jer postoji razlika između slobode govora i ovih djela. Prethodno je zauzimanje stava, dok se potonje smatra uvredom i ismijavanjem.”

  • Postoji li u ovim protestima i politički element?

“Moramo razlikovati ljutnju i uvrede koje muslimani osjećaju zbog vrijeđanja njihovih ubjeđenja i reakcije koju vidimo danas, u vidu protesta, a neki od njih su politički motivirani.

Neke strane koriste ljutnju za političke ili nepolitičke ciljeve. Naprimjer, Hassan Nasrallah [lider Hezbollaha] pozvao je na proteste u Libanu kako bi poboljšao svoj imidž narušen zbog činjenice da podržava Bashasra al-Assada u Siriji.

U Egiptu, Libiji i Tunisu ima onih koji pokušavaju destabilizirati trenutne vlade napadajući ambasade stranih država. Neki protivnici tih vlada pokušavaju učiniti sve da vlade padnu i da se pogoršaju njihovi odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama.”

  • Zašto neki vjerski poglavari u muslimanskoj zajednici podstiču proteste?

“Svi učenjaci osuđuju nasilne demonstracije, ali izražavaju svoje ideje o tome kako demonstrirati na drugačiji način. Neki od njih podstiču mirne demonstracije, dok drugi misle da je davanje izjava dovoljno. Drugi, pak, preferiraju da podstiču ljude da prate Poslanikov način života, dok neki pojašnjavaju Poslanikova učenja Zapadnom društvu.”

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Bijela kuća je saopćila da je napad na Konzulat SAD-a, u kojem su poginuli ambasador i tri saradnika, teroristički akt.

Published On 20 Sep 2012
Više iz rubrike TEME
POPULARNO