Iranski poslanik tvrdi da je Obama pisao ajatolahu

Obama u navodnom pismu Khamneiu (na slici) poziva na direktne razgovore s Iranom (AFP)

Američki predsjednik Barack Obama uputio je tajno pismo iranskom vrhovnom lideru ajatolahu Ali Khameneiju, u kojem je pozvao na direktne razgovore između SAD-a i Irana, ali je isto tako upozorio Teheran da ne zatvara Hormuški tjesnac, izjavio je u srijedu poslanik u iranskom parlamentu Ali Motahari.

Panetta: Snage SAD-a su spremne

Američki ministar odbrane Leon Panetta je izjavio da su oružane snage SAD-a u potpunosti spremne suočiti  se sa svakom prijetnjom Irana da zatvori Hormuški tjesnac.

Reklama

Na novinarsko pitanje da li su iranske prijetnje izazvale preraspoređivanje američkih snaga u regionu, on je odgovorio da nisu preduzeti nikakvi posebni koraci za rješavanje sporne situacije.

“Zašto? Jednostavno zato jer smo u potpunosti spremni s tom situacijom suočiti se i sada”, istakao je Paneta.

Američki analitičari ističu da iranska mornarica nema dovoljan obim za fizičku blokadu tjesnaca, ali da može postaviti mine i ima projektile.

Reklama

Dužnosnici Obamine administracije demantirali su postojanje takvog pisma.

Iran je ranije zaprijetio da će, zbog novih američkih sankcija, zatvoriti veoma važan pomorski put za naftne tankere.

SAD i Iran su u sporu u vezi s namjenom nuklearnog programa.

Reklama

Dužnosnici Obamine administracije demantirali su postojanje takvog pisma.

Motahari je otkrio sadržaj pisma nekoliko dana nakon što je Obamina administracija saopćila da je upozorila Iran putem javnih i privatnih kanala da je protiv svakog postupka koji je prijetnja za protok nafte iz Perzijskog zaljeva.

“Obama u  pismu poziva na direktne razgovore s Iranom. Navedeno je i da zatvaranje Hurmuškog tjesnaca za Washington znači crvenu liniju. U prvom dijelu pisma su prijetnje, dok se u drugom nudi dijalog”, rekao je Motahari, prenosi iranska novinska agencija Fars.

Reklama

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast potvrdio je da je Teheran primio pismo i da je u toku razmatranje mogućeg odgovora.

SAD za diplomatsko rješenje

U Washingtonu je službenik Obamine administracije negirao da je Obama poslao je pismo Khameneiju, rekavši da se dostavljanje američkih pogleda obavlja putem ostalih diplomatskih poruka.

Reklama


Barack Obama [EPA]

Službenik nije pružio dodatne informacije, a govorio je pod uvjetom anonimnosti, zbog osjetljivosti tog pitanja.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Tommy Vietor istaknuo je ranije komentare Obamine administracije, u kojima se navodi da SAD ima više načina da prezentira svoje stavove iranskoj vladi.

On je rekao da SAD ostaju opredijeljene za pronalaženje diplomatskog rješenja za probleme s iranskim nuklearnim programom.

Glasnogovornik je bio nejasan oko toga šta će SAD učiniti u vezi iranske prijetnje da će blokirati strateški Hormuški tjesnac, no vojni dužnosnici su jasni da se SAD priprema za mogući pomorski sukob.

Izvor: Agencije