EU o sankcijama Iranu 23. januara

Iranska nuklearna centrala Bushehr smještena je 1.200 kilometara južno od Teherana (Reuters)

Očekuje se da će se ministri vanjskih poslova zemalja Evropske unije sastati 23. januara, sedmicu ranije nego je bilo planirano, kako bi odlučili o zabrani uvoza nafte iz Irana zbog nuklearnog programa te zemlje, rekli su diplomati u Briselu.

Konačnu odluku će donijeti na sastanku ambasadora EU-a u Briselu u utorak kako bi se samit čelnika EU-a mogao posvetiti temi ekonomske krize u EU-u, javila je Hina.

“Čini se da će sastanak biti pomaknut na 23. januar”, rekao je diplomat.

‘Razdoblje poštede’

Zemlje EU već su se načelno dogovorile o uvođenju embarga na iransku naftu, kao dio najnovijih napora zapadnih zemalja da pojačaju pritisak na Teheran zbog nuklearnog programa.

No još se moraju dogovoriti o datumu.

Diplomati kažu da će embargo možda stupiti na snagu za nekoliko mjeseci zbog toga što neke evropske zemlje žele odgodu kako bi zaštitile svoje zadužene ekonomije.

Zemlje EU-a su predložile uvođenje “razdoblja poštede” za postojeće ugovore između jednog i dvanaest mjeseci kako bi pronašle druge izvore opskrbe energentima.

Evropske mjere protiv iranske naftne industrije dopuna su američkim sankcijama, koje će rafinerijama u većini zemalja onemogućiti kupnju iranske sirove nafte.

Iran je drugi proizvođač nafte u svijetu, iza Saudijske Arabije, američkog saveznika na Bliskom istoku.

Sjedinjene Države ocijenile su da je iransko obogaćivanje urana u centrali u Fordu, o kojem je u ponedjeljak izvijestila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), “nova eskalacija” u sukobu Irana i međunarodne zajednice.

“Ako (Iranci) u Fordu obogaćuju uran do 20 posto, to je nova eskalacija u kršenju njihovih obveza na nuklearnom polju”, rekla je novinarima glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland.

“Još jednom pozivamo Iran da prekine obogaćivanje urana i da bezuvjetno surađuje s IAEA-om te da provodi sve rezolucije Vijeća sigurnosti” i IAEA, dodala je glasnogovornica.

IAEA je u ponedjeljak objavila da je Iran počeo spornu proizvodnju urana obogaćenog do 20 posto u centrali u Fordu, sagrađenoj pod zemljom kako bi se zaštitila od mogućeg napada.

Vijeće sigurnosti je donijelo šest rezolucija, među kojima četiri obuhvaćaju sankcije, ne bi li primorali Irance da prekinu s obogaćivanjem urana.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle smatra da je obogaćivanje urana u Fordu još jedan korak u produbljivanju krize između međunarodne zajednice i Teherana, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik ministarstva.

“Westerwelle drži da je početak obogaćivanja urana do 20 posto u podzemnoj centrali u Fordu novi korak u eskalaciji”, rekao je on.

‘Nema alternative’

“Sve dok Iran ne načini pomak, neće biti alternative oštrim sankcijama”, dodao je glasnogovornik.

Kazao je da je Westerwelle “siguran” kako će evropski ministri vanjskih poslova donijeti nove sankcije na sjednici vijeća planiranoj za 30. juna.

Diplomati su naveli da 348 mašina radi u postrojenju Fordo, ističući da sve ove informacije proističu iz izvještaja sa najnovije inspekcije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Iran tvrdi da je njegov nuklearni program usmjeren isključivo u mirnodopske i medicinske svrhe.

Izvor: Agencije