Kina i dalje protiv sankcija Iranu

Timothy Geithner (lijevo) razgovara s kineskim premijerom Wen Jiabao o pitanju sankcija protiv Irana (Reuters)

Američki ministar finansija Timothy Geithner i njegovi kineski domaćini obećali su u srijedu nastavak jačanja ekonomskih veza, ali Peking nije dao znak da će odustati od protivljenja američkim sankcijama Iranu.

Geithner je došao u posjetu Kini s namjerom da utječe na Peking kako bi izašao ususret američkim zahtjevima za jačanje kineske valute juana, kao i da lobira za podršku Washingtonu u sprečavanju ostvarenja nuklearnih ambicija Teherana.

Kina, kao značajan kupac iranske nafte, odbacila je unilateralne sankcije SAD-a kao nepravilne, a analitičari kažu da je malo vjerovatno da će sarađivati u pogledu embarga na naftu, prenosi Reuters.

Američki ministar i kineski potpredsjednik Xi Jinping su nakon razgovora iskazali optimizam po pitanju budućih privrednih odnosa dviju najvećih ekonomskih sila sveta, javljaju agencije.

“Vjerujem da će vaša posjeta doprinijeti da se unaprijedi stabilnost i dalji rast naših ekonomskih odnosa”, rekao je Xi, za koga se vjeruje da će biti budući kineski predsjednik.

Geithner je ukazao da dvije strane imaju “veoma snažne kooperativne odnose” u pogledu globalnog ekonomskog rasta, neširenja nuklearnog naoružanja i drugim pitanjima.

“Radujemo se izgradnji toga”, rekao je on.


Petrohemijski kompleks u Mahshahru, Iran [EPA]

Američki pritisak

Američki ministar je, međutim, zatražio od Kine saradnju kako bi pomogla da Iran da odustane od nuklearnog programa, kao i nastojanja Bijele kuće da se pojačaju sankcije Teheranu.

Geithner će se kasnije sastati s kineskim premijerom Wen Jiabaom pred njegov put krajem sedmice u Saudijsku Arabiju, čije bi eventualne dodatne količine nafte bile odlučujuće ukoliko Kina bude htjela zamijeniti isporuke nafte koje sada kupuje od Irana.

Kina je podržala seriju rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) kojima se Iran poziva da obustavi aktivnosti na obogaćivanju urana, ali istovremeno nastoji da njene trgovačke i energetske veze s Islamskom Republikom ne budu ugrožene.

Peking je ranije rekao da SAD i Evropska unija (EU) ne trebaju unilateralno uvoditi sankcije Iranu van rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Zavisi od Irana

Kineska brzo razvijajuća privreda je najveći svjetski potrošač energenata i zavisi od Irana, od koga uvozi 11 procenata nafte.

Kina je kupovala oko 600.000 barela sirove nafte dnevno u novembru, skoro trećinu iranskog izvoza od oko 2,2 miliona barela, što kinesku saradnju čini ključnom u realizaciji sankcija SAD-a prema Teheranu.

Kineska brzo razvijajuća privreda je najveći svjetski potrošač energenata i zavisi od Irana.

Na sastanku s Geithnerom u srijedu kineski potpredsjednik vlade Wang Qishan je obećao saradnju u pogledu globalnih ekonomskih pitanja, ali je zatražio da SAD “olabave” izvoznu kontrolu robe visoke tehnologije, prenosi kineska agencija Sinhua.

Kina već godinama kritizira američka ograničenja prodaje robe satehnologijama “dvostruke upotrebe”, onima koje mogu biti korištene i u vojne svrhe.

Izvor: Agencije