OpenAI mora ispuniti zahtjeve Italije u vezi ChatGPT-ja

OpenAI je isključio ChatGPT u Italiji nakon što ga je agencija Garante privremeno ograničila i otvorila istragu zbog sumnji u kršenje privatnosti.

Brzi razvoj tehnologije privukao je pažnju zastupnika i regulatora u nekoliko zemalja (AP)

Italijanska agencija za zaštitu podataka odredila je kraj aprila kao rok do kojeg OpenAI mora ispuniti njene zahtjeve u vezi sa zaštitom podataka i privatnosti kako bi se njegov chatbot ChatGPT mogao nastaviti koristiti u zemlji.

OpenAI isključio je 31. marta ChatGPT u Italiji pošto ga je agencija Garante privremeno ograničila i otvorila istragu zbog sumnji u kršenje privatnosti.

Italijanska agencija optužila je OpenAI da ne provjerava dob korisnika ChatGPT-a i kritizirala “nepostojanje bilo kakve pravne osnove” koja bi opravdavala masovno prikupljanje i pohranjivanje ličnih podataka, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Reklama

‘Potrebni novi propisi regulacije’

Agencija Garante je objavila niz “konkretnih” zahtjeva koje OpenAI treba ispuniti do kraja mjeseca.

“Agencija će samo u tom slučaju suspendirati privremena ograničenja korištenja podataka italijanskih korisnika i ChatGPT će ponovno biti dostupan u Italiji”, saopćili su.

Italija je prva zapadnoevropska zemlja koja je tako reagirala protiv OpenAI-ja, no brzi razvoj tehnologije privukao je pažnju zastupnika i regulatora u nekoliko zemalja.

Mnogi stručnjaci smatraju da su potrebni novi propisi koji će regulirati umjetnu inteligenciju zbog njenog potencijalnog utjecaja na nacionalnu sigurnost, radna mjesta i obrazovanje.

Izvor: Agencije