Francuska agencija za zaštitu privatnosti otvorila istragu protiv ChatGPT-ja

Francuska agencija za zaštitu privatnosti je navela da je primila nekoliko pritužbi na račun aplikacije ChatGPT i da ih istražuje.

Krajem marta je italijanska agencija za zaštitu podataka saopćila da je otvorila istragu protiv ChatGPT aplikacije (EPA)

Francuska agencija za zaštitu privatnosti CNIL saopćila je da istražuje nekoliko pritužbi na račun ChatGPT-ju nakon što je ta aplikacija zabranjena u Italiji.

“CNIL je primio nekoliko pritužbi na račun aplikacije ChatGPT i istražuje ih”, naveli su iz agencije za Reuters.

Prethodno je španska agencija za zaštitu podataka AEPD zatražila od Evropskog komiteta za zaštitu podataka da istraži optužbe na račun aplikacije ChatGPT čiji je vlasnik kompanija OpenAI, prenosi Tanjug.

Pitanje ChatGPT-ja

“AEPD razumije da globalne operacije obrade koje mogu imati značajan utjecaj na prava pojedinaca da zahtijevaju koordinisane odluke na evropskom nivou”, rekli su iz APED-a za Reuters.

Dodali su da su upravo zbog toga tražili da pitanje ChatGPT-ja bude otvoreno na sljedećoj plenarnoj sjednici Evropskog komiteta za zaštitu podataka.

Krajem marta, italijanska agencija za zaštitu podataka je saopćila da je otvorila istragu protiv ChatGPT aplikacije kompanije OpenAI zbog sumnje za kršenje pravila za prikupljanje podataka korisnika i da je zbog toga privremeno ograničila korištenje ličnih podataka italijanskih korisnika.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada