Pariz: Studentima zabranjena upotreba aplikacije vještačke inteligencije ChatGPT

Institut za političke studije Sciences Po svojim studentima zabranjuje upotrebu aplikacije ChatGPT, koja može pisati tekstove kao odgovor na jedostavna pitanja.

ChatGPT se od novembra vrtoglavom brzinom proširio u svijetu obrazovanja (AP)

Institut za političke studije Sciences Po iz Pariza svojim studentima zabranjuje upotrebu aplikacije vještačke inteligencije ChatGPT, koja može pisati tekstove kao odgovor na jednostavna pitanja.

Ako budu uhvaćeni da koriste tu aplikaciju, kazna za studente može ići do “isključenja iz te ustanove, ili čak i iz visokog obrazovanja uopće”, prenosi Beta.

Uprava Instituta je u pismu studentima i profesorima navela da je zabranjena upotreba ChatGPT-a i bilo kakvog drugog alata koji koristi vještačku inteligenciju, osim u pedagoške svrhe, uz nadzor predavača.

Ta zabrana se odnosi na pisanje radova studenata, kao i na usmeno odgovaranje.

Aplikacija se proširila u svijetu obrazovanja

Sciences Po je prva visokoškolska ustanova u Francuskoj koja je zvanično zabranila tu aplikaciju vještačke inteligencije.

ChatGPT se od novembra prošle godine vrtoglavom brzinom proširio u svijetu obrazovanja.

Uprava Instituta Sciences Po navela je da se svijet obrazovanja i istraživanja treba zapitati o upotrebi takvog alata koji može dovesti do prevare i plagijata.

Neke države su već zabranile njegovu upotrebu u školama i na univerzitetima, dodao je Institut.

Nekoliko univerziteta u Australiji je sredinom decembra, nekoliko sedmica poslije pojave tog alata kalifornijske kompanije OpenAI, promijenilo ispitna pitanja da studenti ne bi varali na ispitu koristeći tu aplikaciju.

Izvor: Agencije